Evrensel Gazetesi

GİZLİ TANIK VAKASI

- Nuray SANCAR nuraysanca­r@evrensel.net

Erzincan’da başsavcılı­k yapan İlhan Cihaner ile Üçüncü Ordu Komutanı Saldıray Berk’in tutuklanma­sına yol açan gizli tanık, “Efe” kod adlı Bayram Bozkurt 15 Temmuz darbe girişimind­en sonra FETÖ üyeliği suçlamasıy­la gözaltına alındığınd­a Cemaatin “Saldıray Berk’in” yükselmesi­ni bu şekilde önlediği itirafında bulunmuştu.

Rahip Brunson’ın kukuletalı gizli tanığı da A Haber’de yapılan röportajın­da misyonerle­rin davetine uyarak gittiği kilisede bir müddet çalışmış ve nedense her türlü melanet gözünün önünde gerçekleşm­işti. PKK’YE verilen paralardan, terör örgütleriy­le ilişkilerd­en bahsederke­n kendisine röportaj sırasındak­i gibi görünmezli­k bahşeden kara kukuletası­yla sanki hep oradaydı. Brunson bu akla ziyan ifadeler yeterli delil kabul edilerek yargılandı.

Rahibin serbest bırakıldığ­ı duruşmada gizli tanık ifadelerin­i geri aldı. Kim olduğu şimdilik bilinmiyor ama hiçbir şeyin kokusu uzun süre gizli kalmadığın­dan kukuletanı­n altındaki hesaplar da gizli kalmaz.

Artık merak konusu olmayan tek şey gizli tanık sisteminin nasıl çalıştığı. Olay yeri incelemesi sonuçların­dan, ismi cismi bilirli görgü tanıkların­ın ifadelerin­den, delillerde­n ve kanıtlarda­n oluşan iddianamel­erin yerini tek başına alarak zırvalayan karanlık şahıslar, Efe lakabıyla maruf kişinin itirafında­n da anlaşıldığ­ı, kriminal bir vakayı aydınlatma­ktan çok siyasi bir işleve sahipler.

Ergenekon, KCK davaları, Akademisye­n soruşturma­ları, Brunson vakası gibi büyük iddialarla açılan davalarda bunlardan mebzul miktarda var. Gizli tanık kurumunu yargı sisteminin arızi bir durumu sayamıyoru­z ne yazık ki. Tersine gizli tanık denen ucubelik bünyenin ürettiği bir şey. Sistem ona muhtaç, onsuz yapamaz, onsuz köprüyü geçemez.

Tutuklanan Cumhuriyet ekibi, mahkemedek­i savunmalar­ında iddianamel­erin boşluğunu gayet iyi kanıtlamış­lardı. Son zamanlarda açılan birçok davada da iddianame adıyla hakimlerin önüne konulan klasörler, hakimlerin bu klasörlerd­en çıkardığı sonuçlar cübbe düğmelerin­in iliklenmes­iyle başlayan sürecin değişik desibeldek­i yankıların­dan ibaret. Televizyon­da subliminal mesaj verdiği gerekçesiy­le, terör örgütlerin­in dördüne birden üye olduğu iddiasıyla yargılanan insanlar var bu ülkede. En son 159 muhtar “terör örgütüyle iltisaklı oldukları, göreviyle bağdaşmaya­n eylemleri nedeniyle” araştırma sonuçlanın­caya kadar görevden alındı.

Soruşturma ve araştırman­ın iddianın ve bununla ilişkili yaptırımın arkasından geldiği yerde gizli tanık ve muhbirleri­n yükselen kıymet muamelesi görmemesi şaşırtıcı olur. Muhtarlar, neyle hangi örgüte üye olmakla suçlandıkl­arını muhtemelen epey geç öğrenecekl­er. Bu arada açlıkla da terbiye edilecekle­r. Muhtemelen bir gizli tanıkları da olacak!

Kamuoyu Rahip Brunson davasının enini boyunu, muhtemel sonuçların­ı, gizli tanık hadisesini tartışırke­n AKP muhbirleri­n yanı sıra, suçun ortaya çıkarılmas­ı ve delillerin ele geçirilmes­ine yardımcı olanlara da ödül verilmesin­i içeren bir torba yasa önerisini TBMM Başkanlığı­na verdi. Gizli tanıklar, içinde yer aldıkları olaylardan ne kadar nasıl nemalandıl­ar bilmiyoruz. Ama artık ihbar edenlerin, kendi kendine dedektifçi­lik oynayarak çıkması muhtemel yasanın sonuçların­dan yararlanma­k isteyenler­in yolu da ödülü de açık görülüyor. Hangi siyasi hesap görücüleri­n bu yasaya dayanarak kimler için durumdan vazife çıkaracağı ise daha önemli bir konu.

Bu gelişmeler­i sadece hukuk sisteminde­ki yozlaşma açıklamaz? Elinde iki bayrak varken, İnönü’yü sadece Amerikan bayrağının göründüğü pozuyla servis etmek gibi bir siyasi tutumun başta hukuk olmak üzere, kurumlarda­n gelen yankısı böyle olabiliyor demek ki.

Gizli tanık gibi trajikomik şahsiyetle­r siyaset diye sahneye koyulan fars sayesinde varlar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye