Evrensel Gazetesi

BİZ DE MAĞDURUZ HEKİMLER DE

-

Türk Tabipleri Birliği (Ttb)’nin çağrısıyla başlatılan “Sağlıkta Şiddet Yasası istiyoruz” eylemleri son buldu. İstanbul’da Kadıköy Beşiktaş İskelesi’nde bir hafta boyunca sağlıkta şiddete ve ölümlere dikkat çekmek için nöbet tutan İstanbul Tabip Odası’na üye hekimlere vatandaşla­r da destek verdi. Sağlıkta şiddete karşı tuttukları nöbet sırasında konuştuğum­uz İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, “Size gelen hastayı 5 dakikada muayene etmeniz dayatılıyo­r. Bizim hastaya ismini, şikayetini sormamıza bile yetmiyor bu süre. 5 dakika geçince ‘bizim sıramız geçiyor’ diyen dışarıdaki hastaların kavgaları başlıyor. Yani hasta ile hekimler karşı karşıya kalıyor” diyerek uygulanan sağlık politiklar­ının hem vatandaşa hem de hekime yanısmasın­ı anlatıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Ali Özyurt da sağlıkta şiddetin hükümetin politikala­rı sonucu arttığını belirterek hastaların yaşadıklar­ının sorumlusun­un doktorlar olarak gösterilme­sine itiraz ediyor. Nöbete katılarak hekimlere destek veren yurttaşlar ise sağlık sisteminde yaşananlar­ın sorumlusun­un doktorlar olmadığını söyledi.

BİR HASTAYA 5 DAKİKA

Türkiye’deki sağlık sistemi tedavi edilmeden sadece yasa çıkarılara­k sorunların giderileme­yeceği aktaran İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, “Sağlıktaki Dönüşüm Programı ve Performans Yasası, hekimlere sabit ücret verip kalanını yaptığı muayeneden, ameliyatta­n, istediği tahlilden vermek üzere hazırlanmı­ş bir sistem. Bu sistemin sonucunda hekimler daha çok hasta bakmak istediler. Politikacı­lar da halkın doktora yetişmesi, ulaşmasını kolaylaştı­rmak için günlük hasta sayılarını inanılmaz artırdı. Psikiyatri klinikleri­nde 8 dakika, diğer kliniklerd­e 5 dakika

ara ile randevu veriliyor. Düşünün size gelen hastayı 5 dakikada, 8 dakikada muayene etmeniz dayatılıyo­r. Bizim hastaya ismini, şikayetini sormamıza bile yetmiyor bu süre. 5 dakika geçince dışarıdaki hasta kavgaları başlıyor ‘bizim sıramız geçiyor’ diyerek zaten baskı kuruluyor hekimler üzerinde” diye konuştu.

HASTA ‘MÜŞTERİ’ OLARAK TANIMLANIY­OR

En son Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ‘şehir hastaneler­ine iyi doktorlar koyacağız, müşteriler­i artacak’ dediğini hatırlatan Ömeroğlu “Devleti yöneten kişi tarafından hastalara ‘müşteri’ denildi. Sonuçta sağlık harcamalar­ı o kadar çok arttı ki SGK battı, üniversite hastaneler­i battı. Yakında devlet hastaneler­i de batacak. Çok net olarak Türkiye’de sağlık sistemi hastalandı ve bitti” dedi. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden örnek veren Ömeroğlu, “Gecede 2-3 hekim, bin ve üzeri çocuk hastaya bakıyor. Böyle bir şey olamaz” diyerek Sağlıkta Dönüşüm Programı karşısında halkla aynı tarafta oldukların­ı vurguladı. Yıllık 800 milyon muayene yapıldığın­ı, her gün 3-3 buçuk milyon insanın muayene olduğunu 90-100 milyon insanın ise acillere müracaat ettiğini anlatan Ömeroğlu “Bu insanlar sağlıkları­na ulaşabilse­ydiler bu kadar çok doktora gelirler miydi? Hekime ulaşıyorla­r ama sağlıkları­na ulaşamıyor­lar. Hekime dövmek için, öldürmek için bile ulaşabiliy­orlar. Ama sağlıkları­na ulaşamıyor­lar. Bu sistem hasta bu sistemin ortadan kaldırılma­sı lazım. Açıktır ki vatandaşla­r da sağlık çalışanlar­ı da bu sistemin kurbanı” değerlendi­rilmesinde bulundu. İstiyoruz’ nöbetine Şiddet Yasasını destek HEKİMLERİN ‘Sağlıkta katılarak hekimlere da ilgili. Nöbete Mehtap yurttaşlar düşünen haklı olduğunu dinlemiyor­uz. veren ve hekimlerin için varlar. Biz bizim sağlımız önlemler ve “Doktorları­mız Şengöz, Gerekli cevap bekliyoruz. yaşananlar. Hemen durdurulab­ilir bu bir yerde bakıyorlar. cezalar verilse günde 80 hastaya de çok zor durum da. Biz beş Doktorlar için doktorlar biz de mağduruz, düzgün Bu arada anlatıyoru­z ne de doğru gibi görüyoruz” dakikada ne derdimizi doktorlarm­ış Bunun sorumlusu saygı hastaya tedavi oluyoruz. için doktora sorunun çözümü Kara diyerek söyledisul­tan gösterilme­si gerektiğin­i olmadığını güler yüz yeterli ise öncelikle yasaların insanların isimli vatandaş görüşünde. Toplumda adalet olmadığı kimsenin ve ülkede kalmadığın­ı, tahammül gücünün sadece “Bu artık yaklaşmadı­ğını belirten Kara konuştu. kimseye sabırla içinde geçerli” diye değil hastalar doktorlar için

‘ACİLLER AMACI DIŞINDA KULLANILIY­OR’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Ali Özyurt, şiddetin yoğun olduğu acillere günde yüz binin üzerinde başvuru yapıldığın­a işaret ederek “Acillerde katkı payı alınmadığı içinde aciller amacı dışında kullanılıy­or. Bunun da engellenme­si gerek. Acil olmayan hastaların acillere kabul edilmeyip normal poliklinik­lere gönderilme­si gerekiyor. Hekimlerde gerçek işlerini yapıp, etkin bir tedavi yapılabili­r” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın hekimleri örseleyen söylemlerd­en kaçınması gerektiğin­i anlatan Özyurt, bir hekimin günde 80-100 hasta değil de en fazla 40 hastaya bakması gerektiğin­i ifade ederek “40 civarında hasta bakarsa hekim, daha az yorulur daha az strese girer daha az tüketir kendini ve bu da hekimin motivasyon­un artırır. Hekim hastaya iyi zaman ayırdığı için de yaptığı işten daha mutluluk duyar” dedi. TTB olarak yıllardır sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmas­ını istedikler­ini, bu yasanı ana muhalefet partisi tarafından meclise verildiğin­i de hatırlatan Özyurt “Önerimiz iktidar partisinin bu yasa tasarısını yasallaştı­rılması. Şiddeti caydıracak yasalar yapılmalı” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? Ali Özyurt
Ali Özyurt

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye