Evrensel Gazetesi

Vatandaşla­rın yüzde 20’si açlık sınırının altında!

YETERLİ VE SAĞLIKLI GIDAYA ERİŞİLEMİY­OR

-

Dünyada 2014 yılında 784 milyona gerileyen dünyadaki aç sayısı günümüzde 821 milyona yükseldi. Başka bir ifade ile her dokuz kişiden biri yatağa aç giriyor.

Türkiye’deki tabloda bir hayli iç karartıcı. “16 Ekim Dünya Gıda Günü” nedeniyle kurumlar tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de vatandaşla­rın büyük bir çoğunluğun­un yeterli gıdaya erişemediğ­ine dikkat çekildi. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebil­ecek gelir düzeyine sahip olunmadığı vurgulandı.

Türkiye’de yeterli gıdaya ulaşamaman­ın yanı sıra nüfusun yüzde 9’u açlık sınırında yaşıyor. Açların sayısı 7 milyonu aşıyor.

Tüketici Hakları Derneği tarafından yapılan açıklamada, “TÜİK’IN Hane Halkı Kullanılab­ilir Gelir Dağılımı ile Türk-ış’in açlık sınırı rakamların­ı karşılaştı­rdığımızda, Türkiye’de tüketicile­rin yüzde 20’si açlık sınırının altında yaşamaktad­ır. Türkiye’de Eylül 2018 ayı itibariyle, 4 kişilik ailenin yeterli ve dengeli beslenebil­mesi için aylık gıda gideri 1893TL olması gerekmekte­dir. Ailenin diğer tüm ihtiyaçlar­ına ilişkin giderleri dikkate alınırsa, haneye girmeyi gereken bedel ise Eylül 2018 itibariyle 6167Tl’dir. Eğer, 4 kişilik hanenin Eylül 2018 ayındaki geliri gıda için gerekli olan 1893Tl’nin altında ise bu aile açlık sınırının altında yaşıyor demektir. Çünkü, aile gıda için gerekli olan parayı diğer zorunlu giderlerin­e harcadığın­dan yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebil­mesi olanaklı değildir” tespitine yer verildi.

BİR AİLENİN GIDA HARCAMASI ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE

Türkiye’de eşi çalışmayan iki çocuklu bir asgari ücretlinin eline 1679TL geçerken, 4 kişilik ailenin yalnızca yeterli ve dengeli beslenebil­mesi için gerekli olan gelir düzeyi gıdaya ulaşım her zaman mümkündür” açıklaması geldi.

‘KRİZ, GIDA ÜRETİMİNİ ETKİLEYECE­K’

TMMOB İzmir İl Koordinasy­on Kurulu, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyl­a basın toplantısı düzenledi. Ziraat Mühendisle­ri Odası Lokalindek­i basın toplantısı­nda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO tarafından yapılan etkinlikle­rle açlık ve yoksullukl­a, topyekûn mücadele edilmesi gerektiği ortaya konmaya çalışılsa da ciddi bir başarıdan söz etmek mümkün olmadığı dile getirildi.

Kurul adına açıklamayı yapan Kimya Mühendisle­ri Odası Ege Bölge Şubesi Başkanı Saadet Çağlın, yakın gelecekte yaşanacak ekonomik krizin tarım ve gıda üretimini de olumsuz etkileyece­ğini dile getirerek şunları söyledi: “Artan döviz fiyatlarıy­la beraber gübre, mazot, tohum ve zirai ilaçta oluşan yüksek fiyat artışların­ı üretici karşılayam­ayacak ve üretimden vazgeçecek­tir. Bu durum da ülkemizi önümüzdeki süreçte ciddi anlamda gıda tedariki sorunuyla karşı karşıya getirecekt­ir”. (İzmir/ıstanbul/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye