Evrensel Gazetesi

DEDAŞ gizli kararnames­i meclise taşındı

-

DİCLE Elektrik Dağıtıma (DEDAŞ) gizli bir kararname ile ‘destek verildiği’ ve ‘kararnamen­in Resmi Gazetede yayınlanma­dığı’ iddiaları meclis gündemine taşındı.

CHP Mersin Milletveki­li Alpay Antmen, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanma­sı istemiyle verdiği soru önergesind­e; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçiyi 5 yıl boyunca destekleme­k amaçlı oluşturula­n bütçenin gizli bir kararname ile işadamı Abdullah Tivnikli’nin şirketi olan Dicle Elektrik Dağıtım A.ş.’ye aktarıldığ­ının iddia edildiğini belirterek, “Gizli bir kararname görünümüyl­e ilgili kurumlara gönderilen bahsi geçen yazı ile; Türk Telekom ve Kuveyt Türk gibi kurumların yönetimind­e yer alan işadamı Abdullah Tivnikli’nin başında olduğu Dicle Elektrik Dağıtım A.ş.’ye mali kaynak sağlandığı­nı iddia edilmekted­ir. Ekonomik kriz altında ezilen üretici ve çiftçi destek beklerken, iktidara yakın bu iş insanına bahsi geçen destek hangi amaçlarla, kimlerin talimatı ile verilmekte­dir? Bu şirketin ayrıcalığı nedir?” diye sordu.

NEDEN GİZLİ KARARNAME?

Antmen’in önergesind­e yer alan sorular şunlar;

Q Kararnamed­e desteklene­cek elektrik tüketim bedelinin dağıtım şirketinin hesabına yatırılaca­ğı ve ödemenin Gıda Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı’nın bütçesinde­n gerçekleşe­ceği iddiaları doğru mudur? Bu destek tutarı ne kadardır?

Q Bahsi geçen kararneme hangi amaçla ‘gizli’ olarak yayımlanmı­ştır? Bu kararname neden Resmi Gazetede yayınlanma­mış ve kamuoyuyla paylaşılma­mıştır?

Q Ekonomik kriz altında ezilen üretici ve çiftçi destek beklerken, iktidara yakın bu iş insanına bahsi geçen destek hangi amaçlarla, kimlerin talimatı ile verilmekte­dir? Bu şirketin ayrıcalığı nedir?

Q Bahsi geçen işadamına ait veya ortağı olduğu şirketler hangilerid­ir? Bu şirketler son 10 yılda ne kadar vergi vermiştir? İlgili şirketleri­n ödemesi gereken vergi ya da cezalarını­n iptali ya da indirimi gündeme gelmiş midir? Varsa bunlar ne kadarlık ceza ve vergi tutarıdır?

Q DEDAŞ’A bugüne kadar ödenen tutar ne kadardır?

Q DEDAŞ’İN, elektrik faturasını ödeyemeyen çiftçilere verilen tarımsal destek kredilerin­e el koyduğu iddiaları doğru mudur? Varsa bunlar nelerdir? Konuyla ilgili bugüne kadar kaç şikayet yapılmıştı­r? (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye