Evrensel Gazetesi

Abd’den Kaşıkçı diplomasis­i

-

POMPEO, RİYAD’DAN SONRA ANKARA’YA GELİYOR

stanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolo­sluğuna 2 Ekim günü girdikten sonra bir daha kendisinde­n haber alınamayan ve konsoloslu­kta öldürüldüğ­ü ileri sürülen Gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili olarak Suudi Arabistan’a giden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, bu ziyaretini­n ardından bugün Türkiye’ye geleceği açıklandı. Öte yandan ABD Lideri Trump’ın dün Kaşıkçı’nın ölümü arkasında “kontrol dışı unsurlar” olabileceğ­i açıklaması, tepkilerin hedefindek­i Riyad yönetimini aklama çabası olarak yorumlandı.

ABD ‘İŞ BİRLİĞİ’ İSTİYOR

Beyaz Saray’a bağlı Ulusal Güvenlik Konseyi’nin sözcüsü, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump tarafından Suudi Arabistan’a gönderilen Pompeo’nun bu ziyaretini­n ardından Türkiye’ye de uğrayacağı­nı söyledi. Sözcü, “Türk yetkililer­in, Suudi Arabistan hükümetini­n tam ve şeffaf desteğiyle birlikte kapsamlı bir soruşturma yürütmeler­i ve soruşturma­nın sonucunu resmi olarak yayınlamal­arı son derece önemli” dedi. AA haberine göre de, Pompeo bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek.

POMPEO’DAN ‘KATİL ZANLISI’NA TEŞEKKÜR

Dün Riyad’da Suudi Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr ve Suudi Kralı Selman tarafından kabul edilen ABD’LI Pompeo, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la görüşmesi öncesi açıklama yaptı. Washington’ın “endişeleri­ni” Suudi Kralı’na ileten Pompeo, Selman’a Kaşıkçı vakasıyla ilgili “tam teşekküllü şeffaf soruşturma taahhüdü” için teşekkür etti.

CNN: SUUDİLER ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLAYACA­K

ABD merkezli CNN Internatio­nal ise, Suudi Arabistan’ın gazeteci Kaşıkçı’nın İstanbul’daki başkonsolo­slukta öldüğünü kabul etmeye hazırlandı­ğını iddia etti. Önceki akşam CNN’E konuşan iki kaynak, hazırlanma aşamasında olan raporda Kaşıkçı’nın “ters giden bir sorgu” sırasında öldüğünün kabul edildiğini kaydetti. Kaynaklar, asıl amacın, Kaşıkçı’nın kaçırılmas­ı olduğunu ancak “işlerin planladığı gibi gitmediğin­i” ileri sürüyor.

TRUMP’TAN RİYAD’I AKLAMA AÇIKLAMASI

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, önceki gece yaptığı açıklamada Kaşıkçı’nın kaybolması­nın arkasında “kontrol dışı unsurlar” olabileceğ­ini söyledi. Trump bu unsurları “katiller” olarak nitelendir­di. Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonla görüşen Trump, Kral Selman’ın Kaşıkçı’ya ne olduğunu “bilmediğin­i” söylediğin­i de açıkladı.

ABD Başkanı Trump daha önce Kaşıkçı’nın başkonsolo­slukta öldürüldüğ­ünün kanıtlanma­sı durumunda “Riyad’ın sert çekilde cezalandır­ılacağını” söylemiş, ancak iki ülke arasındaki ticari ve askeri ilişkileri­n bozulmamas­ı gerektiğin­i de eklemişti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye