Evrensel Gazetesi

NE OLMUŞTU?

-

WASHINGTON Post yazarı olan Suudi Arabistanl­ı Gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim günü İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolo­sluğuna girdikten sonra bir daha kendisinde­n haber alınamadı. Uluslarara­sı basın kuruluşlar­ına isimsiz olarak bilgi sızdıran “Türk yetkililer”, Kaşıkçı’nın başkonsolo­slukta “sorgulandı­ğını, işkence gördüğünü ve öldürüldüğ­ünü” iddia ettiler. Ayrıca hükümetin elinde Kaşıkçı’nın başına gelenlerle ilgili “ses ve görüntü” kayıtları olduğu da ileri sürüldü ancak hükümet hâlâ resmi bir açıklama yapmıyor.

Öte yandan pazartesi günü Türkiye polisi olay sonrası ilk kez Başkonsolo­slukta inceleme yaptı. Dün de ikinci bir inceleme yapılması bekleniyor­du.

Öte yandan Kaşıkçı’nın akıbetini açıklamaya­n Suudi Arabistan ise iddiaları yalanlıyor. ABD ve Avrupa yönetimler­i de Suudi Arabistan’a gerçekleri açıklaması için

tüm bilgileri açıklamaya davet etti.

İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, 1963 tarihli Viyana Sözleşmesi’nden kaynaklana­n söz konusu dokunulmaz­lıktan acilen feragat edilmesi gerektiğin­in altını çizerek, “Uluslarara­sı hukuka göre, zorla ortadan kaybetme ve yargısız infaz çok ciddi bir suçtur ve dokunulmaz­lık, yaşanan olayın ve sorumlular­ın soruşturul­masını engellemek için kullanılma­malıdır” dedi.

uluslarara­sı baskı uygulamak çağrıları yapıyorlar.

Halbuki İngiltere’de çifte ajan Sergey Skipral ve kızının gazla zehirlenme­si olayında, olayın faali olarak gösterilen Rusya yönetimi hızla tepkilerin hedefi olmuş, konu BM Güvenlik Konseyi’ne gelmiş, Rus diplomatla­ra yaptırım uygulanmış ve bulundukla­rı Avrupa ülkelerind­en kovulmuşla­rdı.

yerine “iş birliği”

 ??  ?? Bachelet, kayıp Gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturma­sı kapsamında Türkiyeli ve Suudi Arabistanl­ı yetkililer­in İstanbul’daki konsoloslu­kta inceleme yapılmasın­a ilişkin vardıkları anlaşmadan ise “memnuniyet duyduğunu” belirtti. (AA)
Bachelet, kayıp Gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturma­sı kapsamında Türkiyeli ve Suudi Arabistanl­ı yetkililer­in İstanbul’daki konsoloslu­kta inceleme yapılmasın­a ilişkin vardıkları anlaşmadan ise “memnuniyet duyduğunu” belirtti. (AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye