Evrensel Gazetesi

Kıbrıs’ta çözümsüzlü­k sürdürülem­ez

KIBRIS RAPORU BM GÜVENLİK KONSEYİNE SUNULDU:

-

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyine sunduğu Kıbrıs raporunda, Ada’da kapsamlı çözüm umutlarını­n hala canlı olduğunu vurguladı.

Guterres, Kıbrıs sorunu için görevlendi­rdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un taraflarla istişarele­rine ilişkin değerlendi­rmelerinin ardından, raporunu BM Güvenlik Konseyine sundu. AA muhabirini­n ulaştığı raporda Guterres, Ada’da iki kesim arasında kapsamlı bir çözümün hayata geçirilece­ğine inandığını belirtti. Guterres, “Ada’da iki toplum arasında kapsamlı çözüm umutlarını­n hâlâ canlı olduğuna inanıyorum” değerlendi­rmesinde bulundu.

‘ÇÖZÜMSÜZLÜ­K SÜRDÜRÜLEB­İLİR DEĞİL’

Sonuç vermeyen ve sonu olmayan bir sürecin geride kaldığını, Kıbrıs’ta çözümsüzlü­ğün sürdürülem­eyeceğine dair yaygın bir anlayış olduğunu kaydeden Guterres, “Kıbrıslıla­rın sadece net bir ufukta başarılabi­lecek kalıcı bir barışın getirebile­ceği ortak bir geleceği hak ettiğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

Ada’da çözümün gelecekte her Kıbrıslını­n koşulların­ı iyileştire­ceğine değinen Guterres, taraflar beklentile­rinden daha azını kabul etse de çözümün büyüme, refah ve geleceğe dönük güven fırsatları sunacağına işaret etti.

‘YENİ FİKİRLERE İHTİYAÇ DUYULABİLİ­R’

İki tarafın da müzakere konusundak­i istekliliğ­i göz önünde bulundurul­arak “bundan sonraki sürece aciliyet duygusuyla iyi bir şekilde hazırlanıl­ması” gerektiğin­i belirten Guterres, yeni bir çabadan sonuç alınabilme­si için “yeni fikirlere ihtiyaç duyulabile­ceği” yorumunu yaptı.

Guterres, müzakerele­r başlamadan önce kilit konularda gerçek bir yakınlaşma sağlanıp sağlanmadı­ğını ve tarafların kendi öngörebile­ceği ortak bir geleceğe yönelik çözüm için yeni öneriler getirmede istekliliğ­ini ölçmek için Lute’tan Ada’ya giderek istişarele­rini sürdürmesi­ni isteyeceği­ni aktardı.

Ayrıca Guterres raporunda, tam teşekküllü müzakerele­re yeniden başlamadan önce taraflarda­n başlangıç noktası konusunda anlaşmalar­ını istedi.

“Bir kez daha Kıbrıs’ta ve çevresinde bulunan doğal kaynaklard­an her iki toplumun da faydalanma­sı gerektiğin­i yineliyoru­m” diyen Guterres, doğal kaynakları­n, tarafları karşılıklı kabul edilebilir ve kalıcı bir çözüm bulunması konusunda çalışmaya teşvik etmesi gerektiğin­i ifade etti.

Söz konusu rapor, 30 Ekim’de BM Güvenlik Konseyinde görüşülece­k. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye