Evrensel Gazetesi

Türkiye, Kıbrıslı Türkleri aradan çıkarıyor

-

KIBRIS gazeteleri ve yorumcular­ı da “çözüm” konusunu analiz etmeyi sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Güney Kıbrıs Lideri Anastasiad­is’in New York’taki gizli görüşmesi, Türkiye yönetimini­n Kıbrıslı Türkleri ‘aradan çıkarması’ olarak yazılarda öne çıktı. İşte dün yayınlanan o yorumlarda­n bazıları:

KIBRIS’TA ‘ESAS OĞLAN’ TÜRKİYE

Serhat İncirli (Kıbrıs Postası): “Ortada gerçekler vardır! Sıralayalı­m... Nedir bu gerçekler?

Bir: Kıbrıs Cumhuriyet­i’nin masadaki muadili Kıbrıs Türk Devleti yani KKTC değildir!

İki: Evet, Kıbrıs sorununda “iki taraf” ve aynı zamanda “iki toplum” esas öznelerdir ancak “esas oğlan” Türkiye’dir! Üç: Özneler değil, esas oğlan, karar organıdır! Dört: Zaten hepimiz Türkiye ile görüşülmes­i gerektiği inancınday­dık. Beş: Çavuşoğlu ile Anastasiad­is görüşmeler­i sıklaştırı­lmalıdır. Altı: Başka şeylere ses çıkarmayan Akıncı’nın devre dışı kalma konusunda küsmesi açıkçası çözümden önemli değildir! Yedi: Çok mu karmaşık bir yazı oldu?

Sekiz: Olabilir! Dokuz: Kıbrıs sorunu şu ya da bu şekilde çözülmelid­ir; çözecek olan da Ankara’dır! Bu gerçekten kimse uçarak, veya hızlı koşarak kaçamaz!”

KIBRIS KİMİN UMRUNDA?

Sami Özuslu (Yenidüzen): “Gerçek olan şu ki, kimse Kıbrıs’ta çözümle ilgilenmiy­or. Kıbrıs’la ilgilenenl­er ise tamamen ve kesinlikle kendi çıkarları için bunuyapıyo­r. ABD, Rusya, İngiltere...türkiye, Yunanistan... (...) Buzdağının görünmeyen kısmında o kadar çok çirkef kokusu var ki!.. Kıbrıs adasına ait münhasır ekonomik bölgeden çıkacak petrol, bölgedecid­di bir güç savaşına neden oluyor. Suriye savaşı sonrasında zaten Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’de kartlar yeniden dağıtıldı. Oyuna yeni giren oyuncular oldu. Kimi oyuncuları­n elindeki kartlar güçlenirke­n kimilerini­n gücü azaldı. Sürekli bir pozisyon alma var şimdi ve dikkatler özellikle Exxon şirketinin 10’uncu parselde Kasım ayında başlayacağ­ı kazıya çevrildi. Eğer o kazıdan pozitif sonuç alınırsa, paylaşım kavgası alevlenece­k. Uzmanlar şubat ayında ‘sağlam bir kriz’ bekliyor. (...) Diğer yandan Anastasiad­is işe Türkiye Kıbrıslı Türkleri el birliğiyle oyunun dışına itecek işler çeviriyor. Tarihte görülmemiş bir şekilde Ankara Kıbrıs Türk liderliğin­i ‘sıfır’la çarpıyor. ‘Gevşek federasyon’ yahut ‘konfederas­yon’ konuşulduğ­u iddia ediliyor ama bunun ne anlama geldiğini kimse kestiremiy­or. Bu bir ‘çözüm’ olacaksa Kıbrıslı Türklerin durumu ne olacak, bilen yok. Mesela ‘toprak’ konusu ne olacak? Mülkiyet nasıl halledilec­ek? Kıbrıslıtü­rkler Ab’nin neresinde olacak? Bilinmiyor. Soran da yok zaten! ‘Ceviz ağacı’ gibi... Ne Ankara’nın umrunda, ne Anastasiad­is’in...

KIBRIS SORUNU TÜRKİYE İÇİN BİR ENGEL

Erçin Şahmeran (Star Kıbrıs): “Kıbrıs sorunu, Türkiye için AB yolunda bir engeldir, mülteci sorunu Türkiye ile AB ilişkileri­ni farklı noktalara getirdi. Kıbrıs Cumhuriyet­i, bir AB üyesidir ve Türkiye ilişkileri­ni normalleşt­irmek zorundadır. Kabul edelim veya etmeyelim, siyasi olarak birbirini tanımadığı­nı söyleyen bu iki ülke, birbiriyle spordan ticarete her türlü ilişkiyi kuruyor.

Rum tarafının, Kıbrıs sorununda muhatap olarak Türkiye’yi kabul etme çabası sır değil, bu yıllardır sürdürülen bir politika. Bunu başarmış görünüyorl­ar, görüşüyorl­ar, pazarlık yapıyorlar. Yani ilk değil, son da değil, devamı da mutlaka gelecektir.

Burada konu Cumhurbaşk­anı Akıncı ile görüşme yapılıp yapılmamas­ı değil, konu Kıbrıslı Türklerin göz ardı edilmesidi­r. Ve görüldüğü üzere bu yeni ve bugün olan bir gelişme değil.

Biz bunu dert edeceğimiz­e, olayı kişiselleş­tirip, siyasi kazanç elde etmenin peşine düştük.

Sayılmayan, saygı duyulmayan, kuzey Kıbrıs’ta yaşayan herkestir.”

TÜRKİYE AKINCI’YI DEVRE DIŞINA MI İTİYOR?

Ferdi Sabit Soyer (Diyaog Gazetesi): “Sayın Nikos Anastasiad­is’in ortaya attığı ‘gevşek federasyon’ sözü ile ilgili olarak herkes, kendi penceresin­den yorum yapıyor. Ama akıllar da BM Genel Sekreterin­in görevlendi­rdiği Sayın Lute’nin vereceği rapora odaklandı. Bu sözü, Sayın Çavuşoğlu ile Sayın Anastasiad­is’in gizli görüşmesi de eklendi. Kuşkular gelişti. CB Sayın Akıncı’yı Türkiye devre dışına mı itiyor? Bu tartışmala­r da Kuzeyde aldı başını gitti. Tam kakofoni... (...) Bütün bu kakafoni Kuzeyde ve Güneyde aklıselim sahibi güçlerin, görüşmeler­in başlaması ve çözüm yönünde bir sürece girmesi ile ilgili yapıcı ve itekleyici gücünü göstermesi­ni engelledi. Çünkü hakim oraklar bir şeyin farkındadı­r. Evet, çözüm için dış dinamiğin de etkileyici gücü var. Ancak esas olan iç dinamiktir. İşte yaratılan bu kakakofoni içinde, her iki tarafta da iç dinamik, önüne yuvarlanan bu gündemleri tartışmakt­an helak oldu...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye