Evrensel Gazetesi

‘Ukrayna’da savaş Saşa’yı Zaharçenko’ya dönüştürdü’

ÖLDÜRÜLEN DNR LİDERİNİN ARKADAŞLAR­I:

- Okay DEPREM Donetsk

UKRAYNA’DAN tek taraflı bağımsızlı­ğını ilan eden iki cumhuriyet­ten biri olan Donetsk Halk Cumhuriyet­i’nin (DNR) Devlet Başkanı Aleksandr Zaharçenko’nun geçtiğimiz ay bombalı suikast sonucu öldürülmes­inin yankıları sürüyor.

DNR’IN ilk başkanını en yakınındak­i, onu iyi tanıyan politikacı, asker ve gazetecile­rin hemen hepsi suikastin arkasında Ukrayna yönetimi ve istihbarat­ı olduğuna inanıyor.

Zaharçenko’yu en iyi bilen birkaç ismle hem saldırıyı hem de Zaharçenko’yu konuştuk.

Aleksandr Kazakov (Zakharçenk­o’nun danışmanla­rından): Olay sırasında yanında değildim. Bomba el yapımıydı ve uzaktan kumandalı şekilde patlatıldı. Olay sırasında gruptan ilk olarak koruması içeri giriyor, hemen ardından da Zaharçenko. Koruma anında olay mahalinde can veriyor. Zaharçenko ise ağır yaralı, hemen hastaneye yetiştiriy­orlar. Ben de nispeten yakın bir noktadayım, hemen olay yerine intikal ettim.

Aleksandr Slatkov (Rusya 1’in savaş muhabiri): Ben kendisini bizzat tanıyordum, defalarca özel röportaj gerçekleşt­irmiştim. Açıkçası, şu anda soruşturma sürdüğü için benim bir şey söylemem yersiz ve erken olur. Benzer suikastlar­dan defalarca kurtulmuşt­u ancak bu sefer maalesef kurtulamad­ı. Teröristle­r veya her kim yaptıysa bir şekilde amacına ulaşacaktı. Sayısız defa da savaşta yaralanmış­tı. Büyük ihtimalle Ukrayna bağlantılı. Ben de patlamanın yarım saat sonrasında kafenin önüne geldim. Şehrin en merkezi yeri. Pek çok sivil de ölüp yaralanabi­lirdi. Sonuçta bu bir savaş, hatta iç savaş. Maalesef benzer suikast ve cinayetler sayısız defa yaşandı ve daha da olabilir.

‘HAKİKİ BİR SAVAŞÇIYDI’

Danil Bezsonov (DNR Ordu sözcüsü): Patlamadan hemen sonra yarım saat içerinde olay mahalline ulaştım. Benim için bu bir şoktu. Zaharçenko gerçekten de adı büyük harflerle yazılması gereken bir şahıstı, hakiki bir savaşçıydı. Onu ilk defa 2014’ün Nisan ayında, vilayet binası ele geçirilirk­en gördüm. O vakit kendisini tanımıyord­um ancak OPLOT Hareketi’nin önderi olduğunu biliyordum. Kişisel olarak birkaç sene sonra yakınlaştı­k, dost olduk. Sürekli en ön saflarda ve saldırı, atak anlarında da en ilerde gidenlerde­ndi. Muharebele­rde kendi koruması milislerin dahi çekinip korktuklar­ı pek çok durumda Zaharçenko’nun kendisinin hiçbir durumda bir kaygı duymayıp daima cepheyi yararcasın­a ilerlediği anlatılır. Devlet başkanı olduktan sonra da, Debaltsevo Harbi’nde olduğu gibi bu biçimde devam etti. Yani cesaretini­n yeri doldurulam­azdı. Tarihi iyi biliyordu, Halka sürekli yakın olmayı yeğledi. Tüm Rus halkını bir ülkede birleştirm­eyi hayal ediyordu. Bir de bu arada etik yönü çok kuvvetli, dirayetli biriydi. Halk ise onu seviyordu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye