Evrensel Gazetesi

Batı Karadeniz’in Efes’i arkeologla­rı heyecanlan­dırıyor

-

Düzce’de bulunan ve “Batı Karadeniz’in Efes”i olarak adlandırıl­an Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalar­ında, toprağın altından çıkan zengin mimari, gün geçtikçe gözler önüne seriliyor.

Tarihi milattan önce üçüncü yüzyıla kadar dayanan, zamanla üzerine yeni yapılar inşa edilen fakat toprak altı zenginliği bozulmayan antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma köprüsü gibi yapıların da yer aldığı Konuralp Mahallesi’ndeki antik kent bölgesinde kazı çalışmalar­ı devam ediyor. Kazılarda bölgeden çıkarılan eserlerden bazıları, belde girişinde yer alan 3 teşhir salonu, iki depo, laboratuva­r ve idari bölümden oluşan müzede sergileniy­or.

Kazı Bilimsel Danışmanı Düzce Üniversite­si (DÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Emre Okan, yaptığı açıklamada, bu yıl temmuz ayında başlayan çalışmalar­ın devam ettiğini aktardı. Bu yıl kazılarda ekiplerini­n çok gayretli çalıştığın­ı ve güzel materyalle­r ortaya çıkardıkla­rını anlatan Okan, “Geçen sene ortaya çıkan Geç Roma yapısının iç kısmını kazdık, duvarını iyice ortaya çıkardık. Bu yapının içinden çıkan malzemeler­e göre, bu yapının belki bir kemik içliği olma ihtimali var. Onun dışından tiyatronun tonozlu geçidini komple açtık.” dedi.

Tiyatronun orkestraya çıkışını buldukları­nı vurgulayan Okan, alanda bu noktada 19. ve 20. yüzyılın başlarında­ki evlere ait, tiyatronun mimari malzemesin­i kullandığı taşlardan oluşan bir duvarın ortaya çıkmasının işlerini yavaşlattı­ğını dile getirdi. Okan, gelecek yıl için umut veren buluntular­la karşı karşıya kaldıkları­nı vurgulayar­ak, bu senenin sonuna kadar hava şartları müsait olduğu sürece kazıları devam ettirmek

istedikler­ini belirtti.

TİYATRONUN ALTYAPISI KORUNMUŞ

Bölgenin çok zengin mimariye sahip olduğuna değinen Okan, “Hem taş işçiliği hem de mimari ön plana çıkıyor. Burada daha önce evlerini inşa eden insanlar aslında farkında olmadan tiyatronun altyapısın­ı korumuş. Tarım amacıyla

buraya yığdıkları toprak alttaki mimariyi büyük oranda korumuş. Şimdilik en azından bunu görüyoruz. Ortaya çıkacak tiyatro hem mimari hem de estetiğiyl­e bölgenin adından en çok söz ettirecek mimari buluntular­ının başında gelecek. Biz arkeologla­r bu bölgede kazı yaptıkça heyecanlan­ıyoruz” ifadelerin­i kullanarak sözlerini tamamladı. (Düzce/aa)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye