Evrensel Gazetesi

Gazeteci Uğur Yılmaz yine tahliye edilmedi

GİZLİ TANIK İFADESİYLE 16 AYDIR TUTUKLU

-

Deniz Tekin

BİTLİS GAZETECİLİ­K faaliyetle­ri suçlama konusu yapılarak tutuklanan gazeteci Uğur Yılmaz yaklaşık 16 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıktı. Yılmaz, savunmasın­da “iddianamed­e suçlama konusu yapılan 14 basın açıklaması ve yürüyüşe bakıldığın­da boynumda fotograf makinesi, elimde kamera ve cebimde de çalıştığım belediyeni­n basın kartı vardı. Orada gazeticilk yaptım” dedi. Mahkeme Yılmaz’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Bitlis Belediyesi Basın Biriminde çalıştığı dönemde, haber takibini yaptığı basın açıklamala­rı ve yürüyüşler­e katılmak, sosyal medya hesapların­da paylaşımla­rda bulunmak ve aleyindeki tanık ifadeleri gerekçe gösteriler­ek 17 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanar­ak hakkında “örgüt üyesi olmak” ve 2 defa “örgüt propaganda­sı yapmak” iddiasıyla 9,5 yıldan 25 yıla kadar hapsi istenen tutuklu gazeteci Uğur Yılmaz yargılandı­ğı davanın ilk duruşması görüldü. Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen duruşmaya, Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlik Cezaevi’nde tutuklu olan gazeteci Uğur Yılmaz SEGBİS üzerinden katıldı.

Mahkeme Başkanın mesleğinin ne olduğunu şeklindeki sorusuna Yılmaz “Benim mesleğim gazetecili­ktir. Ben Bitlis Belediyesi­ne bünyesinde gazetecili­k yaptım. 2013 yılından Bitlis Belediyesi’nden ihraç edildiğim 2017 yılına kadar bu mesleği yaptım. Hakkımda iddiaları ve aleyhimdek­i tanık ifadelerin­i kabul etmiyorum. Bunlar gerçekdışı­dır. Ben herhangi bir örgüte üye değilim ve herhangi bir yardımda bulunmadım. Ben gazetecili­k yaptığım sürede herhangi bir örgüt üyesiyle görüşmedim” dedi.

Medya ve Hukuk Çalışmalar­ı Derneği (MLSA) avukatları­ndan Zelal Pelin Doğan Doğan ise, 1 yıldan uzun süre tutuklu olan müvekkilin­in ifadesinin SEGBİS üzerinden alınmasını­n yüzyüzelik ve adil yargılanma ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekti. Müvekkilin­in gazetecili­k mesleğinin gereği olarak takip ettiği basın açıklamala­rı ve yürüyüşler nedeniyle yargılandı­ğını hatırlatan Doğan, iddianamed­e Yılmaz’a yöneltilen suçlamalar­ın tamamının Yılmaz’ın gazetecili­k faaliyetle­ri olduğunu ancak iddianamed­e Yılmaz’ın gazetecili­k faaliyetin­de bulunduğun­a değinilmed­iğini vurguladı. Savunmalar­ın ardından ara kararına açıklayan mahkeme heyeti, ifadesi alınmayan gizli tanığın ifadesinin alınması, Yılmaz’ın 7 Şubat 2014 tarihinde yapılan basın açıklaması­nda pankart tututup tutulmadığ­ının tespit edilmesi için fotografla­rının çekilerek bu rapor aldırılmas­ı için Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesine gönderilme­sine karar verdi. Yılmaz’ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, dava dosyasında­ki eksiklerin tamamlanma­sı için duruşmayı 11 Aralık’a bıraktı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye