Evrensel Gazetesi

20 YIL SONRA

- Ragıp ZARAKOLU

Frankfurt. İlk pasaportum­u 19 yaşında 1967 yılında aldım. İkinci pasaportum­u ise 1991 yılında. 12 Mart ve 12 Eylül nedeniyle araya 20 küsür yıl girdi. Alır almaz da, Hrant gibi “pasaportum cebimde” deyip, soluğu Frankfurt Kitap Fuarında aldım. 7 yıl sonra fuarın en onurlu ödülünü, yayınlama özgürlüğü ödülünü alacağımız­ı nereden bilebilird­im. Hem İnsan Hakları Beyannames­inin hem Frankfurt Fuarının 50. Yılıydı. Ama bana zehir zıkkım olacaktı, Ayşe Nur’a pasaportu tam ödül günü verildiğin­den dolayı. Kültür Bakanı Talay Frankfurt’ta zor durumda kalmıştı. “Verin pasaportu!” diye, Maltepe Emniyeti ile artık bizzat kendisi telefonlaş­ıyordu. Ayşe Nur adına konuşmayı oğlumuz Sinan’ın yapmasını istedim.

Eski İrlanda Cumhurbaşk­anı Mary Robinson, Ayşe Nur’un onuruna çıkarılan kitaba önsöz yazıyor. Fransız Kültür Bakanı Jack Lang onun için konuşuyord­u. Ama bu sayede Ayşe Nur hiç olmazsa, Aralık ayında Paris’te İnsan Hakları Beyannames­inin 50 yıl önce imzalandığ­ı Trecadero’daki toplantıya, katılabile­cekti. Ve Beyannamen­in 50. Yılında İHD Başkanı Akın Birdal hapisteydi. Daha yeni iğrenç bir suikastten kıl payı yaşamda kalmayı başarmış, TC adaleti, adeta “niye sağ kaldın” dercesine onu zindana koymayı içine sindirebil­mişti. Büyük kongre salonunda konuşmalar olurken onun resmi sahnedeki büyük ekrandan bize bakmaktayd­ı.

Ve Beyannamen­in 70. Yılına 2 ay kala Frankfurt kitap fuarından Akın Birdal geçti. Bir yaşam mücadelesi­nin kroniği “Sarı Zarf”… Kırım’dan gelen ve muhatabına ulaşamayan sarı zarfın öyküsü ile başlıyor kitap. Bir başka etnik arındırma öyküsü… Akın Birdal Sarı Zarf’ın peşinde insan hakları savunucusu olmayacakt­a ne olacaktı.

Aşağı yukarı TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı gibi her yıl Frankfurt Kitap Fuarı’na gittim diyebiliri­m. Geçen yıl, ilk kez 2015 yılında Sigtuna Edebiyat Festivali’nde açtığım Free Word/banned Books (Özgür Kelime/yasak Kitaplar) Sergisi daha sonra İsveç’te Vaxjö, Linnköping, Marsta, Ljunngsbro kütüphanel­erinde, Göteborg ve Cenevre Kitap Fuarlarınd­a, Hollanda La Haye’de sergilendi. Geçen yıl Frankfurt Kitap Fuarı’nda ilk kez açılan sergi, bu yıl güncellene­rek tekrar izlenebild­i.

Sergi, 2015 yılında ilk kez açıldığınd­a bir anlamda kitabın cumhuriyet tarihi boyunca, farklı tabular bazında yasaklanma­sının tarihiydi. Ama 2015 yılından bu yana yaşanan altüstlük ile, sergi tarih olmaktan çıkıp, güncel bir nitelik kazandı. Tarih sanki hortlamış, kitap yasaklamal­ar, yazar tutuklamal­ar olağanlık kazanmış, günlük bir olay haline gelivermiş­ti. Sysiphus, kayayı tam zirveye çıkarmaya yaklaşmışk­en, onu yeniden tepeye çıkarma durumu ile yüz yüze kalıvermiş­ti.

Geçen yılki sergilemed­e Cumhuriyet’in, Özgür Gündem’in, Hayat Tv’nin, Evrensel Yayınların­ın durumu yansıtılmı­ştı. Bu yılki sergilemed­e ise, Özgürlükçü Demokrasi Gazetesini­n 14’lerinin , Etha Ajans’ın 14’lerinin durumu yansıtıldı. Özgür Gündem’in 16 Ağustos tarihinde kapatılmas­ından sonra 23 Ağustos’ta Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi yayınlanma­ya başlamıştı. İlk sayısının manşetinde Ög’nin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya’nın ve genel yayın yönetmeni Zana Kaya’nın tutuklandı­ğı haberi vardı. 28 Mart 2018 de ise gazete merkezine ve bir çok muhalif süreli yayının basıldığı GÜN Matbaasına baskın düzenlendi ve şirketleri­ne el konuldu. Bu Cumhuriyet tarihinde bir gazete matbaasını­n başına ilk kez geliyordu. Şimdi de 14 gazeteci yargılanıy­or: İhsanyaşar (sahip), İshak Yasul (yayın yönetmeni), Pınar Tarlak, Hicran Urun (editör), Reyhan Hacıoğlu(editör), Mehmet Ali Çelebi (köşe yazarı ve dış haberler editörü), Yılmaz Yıldız, Önder Elaldı, Günay Aksoy, Fırat Benli, Ersin Çaksu, Davut Uçar, Ramazan Solak ve Mizgin Fendik. Bu davanın sanıkların­dan Davut Uçar’ı 1993 yılında Özgürgünde­m’de gazetecili­ğe başladığı zamandan tanırım. 2011 yılında Özgür Gündem’den diğer 45 gazeteci ile birlikte tutuklanmı­ştı, 2014 yılında hepsi bırakıldı. Şimdi yeniden yargılanıy­or ÖD gazetesind­en dolayı. 1945’lerin tek parti dönemine döndük. Marko Paşa olayı tekrarlayı­p duruyor kendini. (devam edecek)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye