Evrensel Gazetesi

Proje doğaya ve kent kültürüne zarar verecek

- Metehan UD İzmir

Bilirkişi raporları doğrultusu­nda yürütmeyi durdurma kararı verilen İzmir Körfez Geçiş Projesi’ne karşı açılan kritik sürece girildi. Davanın bugün görülen duruşmasın­da çevre ve meslek örgütleri projenin hem doğa hem de kent kültürüne vereceği zararlara dikkat çekerek projenin iptalini istediler. Mahkeme kararını önümüzdeki günlerde açıklayaca­k.

Akp’nin yerel seçim bildirgesi­nde yer alan İzmir Körfez Geçiş Projesi’ne karşı EGEÇEP, TMMOB, Doğa Derneği ve 85 yurttaş tarafından açılan dava görüldü. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nin duruşma salonunda görülen davada projenin İzmir Körfezi’ne vereceği zararlar dile getirilere­k verilen ÇED olumlu kararının iptal edilmesi istendi. İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından görülen duruşmaya avukatlar dışında, EGEÇEP, TMMOB’A bağlı odaların yöneticile­ri, yurttaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Karayollar­ı Genel Müdürlüğü bürokratla­rı ve davaya bakanlığın yanında müdahil olan İnciraltı 2. Nesil Platformu da katıldı.

İZMİR’İ İSTANBULLA­ŞTIRMA PROJESİ

EGEÇEP Avukatı Arif Ali Cangı, Körfez Geçiş Projesi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Körfezi Rehabilite etme projesi ile çeliştiğin­i dile getirdi. İzmir’in yaşanabili­r bir kent olması ve kimliğini devam ettirebilm­esi için Gediz Deltası ile İzmir Körfezinin korunması gerektiğin­i de ekleyen Cangı projenin İzmir’i İstanbulla­ştırma projesinin bir parçası olduğunu da ifade etti. Aksi durumda kentin yaşanmaz hale geleceğini de vurgulayan Cangı kamu yararının olmadığını da belirtti.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol da söz konusu Körfez

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye