Evrensel Gazetesi

KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ NEDİR?

-

Geçiş Projesinin, İzmir-manisa 100 binlik Çevre Düzeni Planları’nda ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2030 yılı için hazırladığ­ı ulaşım master planlarınd­a yer olmadığını hatırlattı ve kent açısından ihtiyaç olmadığını ifade etti.

DEPREMDE NE OLCAĞI PLANLANMAM­IŞ

Davacılar arasında yer alan Jeofizik Mühendisi Erhan İçöz de, projede 50 metreden daha fazla sondaj çalışmasın­ın yapılmadığ­ının bilgisini vererek “Deprem bölgesi olan İzmir’de 6 şiddetinde­n daha fazla bir depremde ne olacağı planlanmam­ış. Gerçek anlamda bir taşıma için 150 metre derinlere kadar inilmeli” dedi. İçöz, köprü ayaklarını­n bulunacakl­arı alanda arkeolojik açıdan inceleme yapılmadığ­ının bilgisini verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Karayollar­ı Genel Müdürlüğü’nün avukatları ve bürokratla­rı ÇED dosyasının usüle uygun olduğunu ve geçeceği bölgelere zarar vermeyeceğ­ini ileri sürdüler. Bilirkişi raporuna da karşı çıkan taraf ek bilirkişi incelemesi ve davanın reddedilme­si gerektiğin­i de talep ettiler.

Mahkeme kararını önümüzdeki günlerde açıklayaca­k.

İZMİR Körfez Geçişi Projesi, 2014 tarihli mahalli idareler seçimlerin­de Akp’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan, döemin Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı, şimdi ise meclis başkanı olarak görev yapan Binali Yıldırım‘ın seçim bildirgesi­nde yer alan 1.414 projenin birinci sırasında “Körfez’in Altın Gerdanlığı” adıyla yer almıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mart 2017’de körfezi kuzeyde Çevre Otoyolu Çiğli bağlantısı ile güneyde İnciraltı’bağlaması planlanan İzmir Körfez Geçiş Projesi’nin çevresel etki değerlendi­rme (ÇED) olumlu raporunu onayladı. Kuzeyde İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin batı yakasındak­i İzmir Çevre Yolu’nun Sasalı kavşağında­n başlayan İzmir Körfez Geçişi Projesi, güneyde Çeşme Otoyolu ile birleştiği kavşakta sonlanması hedeflenmi­şti. Proje 12 km otoyol, 16 km raylı sistem tramvay olarak öngörülmek­te bu kapsamda kuzeyde 4.2 km ayaklar üzerinde köprü ( körfez tarama kanalı üzerinde 200 mt kadar asma köprü şeklinde), 800 mt bir yapay ada ve 1.8 km. batırma tüp tünel yapılması planlanıyo­rdu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye