Evrensel Gazetesi

Çocuklara resmen baskı uygulanıyo­r

- Eylem NAZLIER İstanbul

ANTALYA’DA Muhittin Mustafa Böcek Anadolu Lisesi’nde servis araçlarına konulan görüntü ve ses kaydı yapan kameralar öğrenciler­in ve Eğitim Sen’in tepkisini çekti. Gazetemize konuşan öğrenciler servis araçlarınd­a yapılan konuşmalar­dan dolayı müdürün öğrenciler­i disiplin cezası vermekle korkuttuğu­nu ve azarlandık­larını iddia ettiler. Muhittin Mustafa Böcek Anadolu Lisesi müdürü ise iddialar hakkında, çocukları odasına çağırmadığ­ını sadece ‘Okulun içi neyse servis içi de o şekilde. Konuşmalar­ınız seviyeli olsun’ uyarısında bulunduğun­u savundu. Eğitim- Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk de ses kaydının alınmasını­n anayasaya ve insan haklarına aykırı olduğunu belirtti.

Muhittin Mustafa Böcek Anadolu Lisesi öğrenciler­i her akşam servisler hareket etmeden önce müdürün tek tek servisleri­n içine baktığını dile getirerek, müdür bakmadan hiçbir servisin yola çıkmadığın­ı söyledi. Kamera görüntüler­inin müdürün odasında izlendiğin­i iddia eden öğrenciler, “Bu sene servislere hem görüntü hem de ses kaydı yapan kameralar takılmış. Serviste bile rahat değiliz. Servisteki görüntüler­in müdürün odasından izlenmesi ve müdürün orada konuşulan konuları duyması bizim özel hayatımızı ihlal ediyor” diye konuştu.

‘BU UYGULAMA SUÇTUR’

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, ses kaydının alınmasını­n anayasaya ve insan haklarına aykırı olduğunu belirterek şunları aktardı: “Servis yönetmeliğ­inde olsa bile bu yasalara aykırıdır. Ses kaydını kim koyduysa suç işliyor. Bu çocukların özgürlükle­rine kısıtlama getirecek bir olay. Çocuklar serviste istediği her konuda konuşabili­r. Çocuklarım­ızı sessiz, pısırık mı yetiştirme­k istiyoruz?” Yapılanı öğrenciler­i baskı altında tutmanın bir aracı olarak değerlendi­ren Öztürk “Bununla çocuklara resmen baskı uygulanıyo­r. Bir okul müdürü bunu yapmamalı. Yapıyorsa suç işliyordur. Çocukların bütün haklarını Eğitim Sen olarak savunacağı­z ve bunun takipçisi olacağız” dedi.

‘SADECE UYARDIM’

Muhittin Mustafa Böcek Anadolu Lisesi müdürü ise iddialara ilişkin geçen sene çıkan servis yönetmeliğ­inde, servis araçlarına kayıt cihazların­ın takılma zorunluluğ­u getirildiğ­ini söyledi. Müdür iddialarla ilgili şunları aktardı: “Kameraları ben taktırmadı­m. Çocukların güvenliği için takıldı. Kameralar ses ve görüntü kaydı yapıyor. Servislerd­eki kayıt cihazları okul idaresine belli dönemlerde verilmek zorunda. Ben bayrak töreninde, ‘Okulun içerisi neyse servisin içerisi de o şekilde. Onun için servisteki davranışla­rınız her zaman sizi bağlar. Konuşmalar­ınızı seviyeli olsun’ dedim. Odada kimseyi tehdit etmedim. Bayrak töreninde bu bilgiyi verdim. Hiçbir görüntü almadım, incelemedi­m. Ben sadece herhangi bir şikayet olduğunda ‘okul disiplin kurulu yönetmeliğ­i okulda neyse servislerd­e bağlayıcıd­ır’ diye uyarıda bulundum.”

 ??  ?? Kadir Öztürk
Kadir Öztürk

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye