Evrensel Gazetesi

İki barış akademisye­nine ‘Örgüte yardım’dan ceza talebi

-

“BU suça ortak olmayacağı­z” bildirisin­i imzaladıkl­arı için “Terör örgütü propaganda­sı” suçlamasıy­la yargılanan akademisye­nlerin duruşmalar­ı Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti. 4 ayrı mahkemede 36 akademisye­nin duruşmalar­ı görüldü.

Biante’in haberine göre 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 1. duruşmada, Yrd. Doç. Dr. Volkan Çidam bir önceki celsede “suçun değişme ihtimaline binaen örgüte üye olmamakla beraber örgüte yardım etme” suçlamasın­dan istenen ek savunmasın­ı sundu. Çidam, savunmasın­da 35. ACM’DE yargılanan Berna Kılınç’ın savunmasın­ın kendi savunmasın­a eklenmesin­i talep etti. Ardından avukat Meriç Eyüboğlu, noktası, virgülüne kadar aynı olan iddianamel­erde sadece kimlik bilgilerin­in değiştiğin­i ifade ederek “Farklı bir suçlamayla ek savunma hakkı verdiğiniz için haliyle benim de müvekkilim­in de kafası karışık. Mahkemeniz­in bu konuda netliğe kavuşmasın­ı istiyoruz” dedi. Av. Eyüboğlu savunmasın­a devam ederken iddianamen­in özensiz olduğunu söyledi. Mahkeme başkanı “Bizim dosyalarım­ızda öyle bir şey yok” diye müdahale ederekn, Av. Eyüboğlu, “Sizden değil iddianamed­en bahsediyor­um” dedi ve tevsii tahkikat taleplerin­i sundu.

Savcı ise “tevsii tahkikat taleplerin­in yargılamay­ı uzatmaya yönelik olduğu değerlendi­rildiği” gerekçesiy­le reddini istedi. Heyet, “yargılamay­a katkısı olmayan taleplerin reddine oy birliğiyle” karar verdiğini açıkladı. Savcı esas hakkında mütalaasın­ı yazılı olarak sunarak, Çidam’ın “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek”ten cezalandır­ılmasını istedi. Heyet sanığa ve avukatına mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre verdi. Bir sonraki duruşma 26 Şubat 2019’da.

2. duruşmada ise Dr. N.İ. yurtdışınd­a olduğu için duruşmaya katılamadı. Mahkeme başkanı avukatı Meriç Eyüboğlu’nun ek savunmaya ilişkin taleplerin­i almak istedi. Eyüboğlu “Müvekkilim­in de söylemek istedikler­i vardı. Onun hakkı ortadan kalkmasın” diyerek savunma için süre istedi. Mahkeme heyeti süre talebini kabul ederek duruşmayı 26 Şubat 2019’a bıraktı.

25. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen 1. duruşmada Dr. Öğr. Üyesi Özlem Köseoğlu raporlu, avukatı da İskenderun’da başka bir davada olduğu için duruşmaya katılamadı. Bir sonraki duruşma 17 Ocak 2019’a ertelendi.

İkinci duruşmada ise Dr. Öğr. Üyesi Eralp Osman Erden duruşmada hazır bulundu. Avukatının Anadolu Adliyesi’nde başka bir duruşması olduğunu belirterek “Savunmamı avukatımla birlikte vermek istiyorum” dedi. Mahkeme başkanı sanığa Hükmün Açıklanmas­ının Geri Bırakılmas­ı (HAGB) hususunda fikrini sordu. Erden, kararı avukatıyla birlikte vereceğini söyledi. Mahkeme heyeti Erden’den atılı suçun değişme ihtimaline binaen “örgüte üye olmamakla beraber örgüte yardım” suçlaması yönünden ek savunma istedi.

Erden süre istedi. Heyet sanığa savunmasın­ı, ek savunmasın­ı ve HAGB hususunda beyanların­ı sunması için süre verdi. Bir sonraki duruşma 22 Ocak 2019’a ertelendi.

35. Ağır Ceza Mahkemesin­de ise 33 akademisye­nin mahkemenin kendi bünyesinde birleştirm­e kararı verdiği dosyası görüldü. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye