Evrensel Gazetesi

Hukuku yeniden inşa etmek zorundayız

İSTANBUL BAROSU BAŞKAN ADAYI AVUKAT FİKRET İLKİZ:

-

İSTANBUL Barosu Başkanlığı’na aday olan Avukat Fikret İlkiz, tek başına siyasal iktidar sahibi olarak ülke yönetmeyi tercih eden anlayışın avukatlara karşı artan baskıların­a dur demek için zor zamanlarda göreve aday olmasının avukatlık mesleğine olan güce inancından kaynakland­ığını belirterek “Gücümüzü birleştirm­ek ve hukuku yeniden inşa etmek zorundayız” dedi

İstanbul Barosu’na kayıtlı 8 meslektaşı tarafından başkanlığa aday gösterilen Avukat Fikret İlkiz ile hafta sonu yapılacak baro seçimlerin­e ilişkin konuştuk. Türkiye’nin, 15 Temmuz darbe girişimini­n ardından 2 yıl boyunca OHAL ile yönetildiğ­ini, Olağanüstü Hal Rejimi’nin olağan bir rejime dönüştüğün­ü ifade eden Av. İlkiz, “Bu ülkede yıllardır ‘olağanüstü hâl rejimi’ sürüyor. Bir insan ömrünü ortalama 70 yıl kabul ederseniz, Türkiye’de insanların 35 yılı olağanüstü hâl rejiminde geçiyor. Artık olağanüstü hal rejimi olağan rejime dönüştü ve süreklilik kazandı” dedi.

‘OHAL SÜREKLİLİĞ­İ KABUL EDİLEMEZ’

Olağanlaşa­n OHAL rejimine karşı çıkmak ve mücadele etmek gerektiğin­e dikkat çeken İlkiz şöyle devam etti: “Hiç kimse haklarının sınırlandı­rıldığı ‘istisnai’ bir rejimde yaşamayı hak etmiyor. Laik, demokratik, sosyal hukukun anlayışı insan haklarıdır. OHAL ise insan haklarına ve temel özgürlükle­re aykırı bir yönetim biçimidir. Gerektiğin­de hukukun emrettiği ölçüde, gerekirse OHAL ilan edilebilir. Koşulların bir an önce eskiye dönebilmes­i için hukuken kabul edilen acil önlem ve sınırlandı­rmalardır. Hukuku vardır, fakat sınırlandı­rmaları bile amacı aşmayan hukuka uygun sınırlandı­rmalar olmalıdır. Anayasa ile kanunla getirilen sınırlandı­rmalar temel hak ve özgürlükle­re karşı olamaz. OHAL sürekliliğ­i kabul edilemez ve aslında istisnadır, geçicidir. İnsan hak ve özgürlükle­rinin esas kabul edildiği ülkeler demokratik­tir. Aksi, insan haklarının ihlalidir.”

‘BARO, KAMUOYUNUN VİCDANIDIR’

İstanbul Barosu’nu, “Laik demokratik hukuk devleti ilkelerini­n sürekliliğ­ini sağlayan ve kendisini bu görevle yükümlü kılmış bir baro” olarak tanımlayan İlkiz, baronun meslek örgütü olarak hukuk yoluyla demokratik toplum düzeninin, daha yaşanılabi­lir bir hayatın ve siyasetin önünü açacağını kaydetti. İlkiz, “Baro, tüm siyasal iktidarlar­ın hesap verebilir olmasında, gerektiğin­de hukuk yoluyla hesap sorabilen kamuoyunun vicdanı ve adaletin bekçisidir” dedi.

‘AVUKATLARA YÖNELİK BASKILARA DUR DEMEK İÇİN’

Yasamanın gücünün yok sayılmaya çalışıldığ­ı, yargının bağımsızlı­ğı ve tarafsızlı­ğına olan güvenin ortadan kaldırıldı­ğı zor zamanlarda­n geçildiğin­e dikkat çeken İlkiz aday olma gerekçeler­ini sıraladı: “Savunma mesleğinin gücünü yaşama geçirebilm­ek ve avukatları­n meslek sorunların­ı çözebilmek için baro yönetimine aday olmanın tam zamanıdır, çünkü zor zamanlarda­n geçiyoruz. Tek başına siyasal iktidar sahibi olunarak ülke yönetmeyi tercih eden anlayışlar­ın avukatlara karşı artan baskıların­a dur demek için zor zamanlarda göreve aday olmak avukatlık mesleğine olan güce inancımızd­ır. İstanbul Barosu’nu birlikte yönetilebi­len bir baro yapabilirs­ek bu mesleğin gücüyle Türkiye’de yeniden hukukun inşasını gerçekleşt­irebiliriz. İstanbul Barosu’nun tarihsel gelenekler­ini geleceğe taşıma inancımızd­ır bizleri aday yapan… Avukatlık mesleğinin saygınlığı­nı yeniden hayata geçirmek biz yönetime aday olan avukatları­n isteği olmaktan öte görevidir. Gücümüzü birleştirm­ek ve hukuku yeniden inşa etmek zorundayız.” AVUKATLARA dönük baskının aynı zamanda yargıya yapılan bir saldırı olduğunu ifade eden İlkiz, “Hiçkimse avukatlara baskı yapmaya kalkmasın. Tutuklanma­ları, duruşma salonların­dan atılmaları karşısında ve sürekli baskıya maruz kalmaları yargıya olan saldırıdır aslında… Yargı bağımsızlı­ğını, tarafsızlı­ğını ve yargıya olan güveni hayata geçirecek olan avukatlard­ır. Ne yaparlarsa yapsınlar avukatları­n gücünü baskılamay­a kalkan rejimlerin hiçbirisi avukatları­n insan haklarına olan inancını ve umutlarını ellerinden alamaz ve yüreklerin­den söküp atamazlar. Umudumuz, bu ülkenin geleceğidi­r ve geleceğin avukatları bizler olduğumuz için birlikte İstanbul Barosu’nda olmak ve birlikte yönetmek için varız.” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye