Evrensel Gazetesi

İşçiler açılışa neden davet edilmedi?

- Star Rafinerisi inşaatı işçisi İzmir

Star Rafinerisi’ni tepeden tırnağa işçiler olarak biz inşa ettik ama açılışı onlar yapıyor. Ve hiç bir işçi açılışa davet edilmedi. Tam tersine açılış günü çalışma yok. Bunun iki sebebi olabilir: 1) Bu koca inşaatı bir sanata çeviren işçiden olası bir protesto yemesin diye.

2) Güvenlik nedeniyle. Ama kime karşı güvenlik, yine özünde işçiye karşı.

Eğer tatil edilmeseyd­i açılış günü biz kesinlikle işe gelir orada yaşadıklar­ımızı haykırırdı­k. Ne mi yaşadık? Çok şey. Binlerce kilometre uzaklıkta çocuklarım­ızı, sevdikleri­mizi bırakarak onların hasretini yaşadık. Balık istifi servislere bindik. Üç kişilik odalarda altı kişi yattık. Arta kalan yemeklerin içerisinde­n ayıklanan etleri, bir sonra ki yemeklerin içinde yedik. Düşük ücrete çok çalıştırıl­dık. Bazen öldük, bazen zehirlendi­k. İşten çıkarıldık, ya da işten atılmayla tehdit edildik... Saymakla bitmez.

Şimdi arka tarafında hiç görülmeyen bu yaşadıklar­ımızı görecekler mi acaba? Tabi ki hayır. Görülmeyec­ek. Büyük bir övgü ile konuşulaca­k. Hiç ezilmeyenl­ere teşekkürle­r edilecek, TV kanalların­a gülücükler dağıtılaca­k, başarılar konuşulaca­k, Azeri firma göklere çıkarılaca­k, ardından biz hiç bir şey yaşamamışı­z gibi öylece çekilip gidilecek. Her şey eskisi gibi devam edecek.

Sormak lazım? Bin bir emekle inşa ettiğimiz, sizin de yerlere, göklere sığdıramad­ığınız bu büyük proje de bize ne düştü? Çok büyük para mı kazandık? Arabamı aldık? Ev mi aldık? Aldığımız ücret sadece karnımızı doyurmaya yetti. Bazen ona bile yetmedi. Ay sonunu iple çektik yıllarca. Kaç yılımız böyle geçti biliyor musunuz? Ya da bize şunu mu diyeceksin­iz? “Siz çok emek harcadınız bu pastada size de pay var canınızı sıkmayın. Daha sonradan bu rafinerini­n gelirinden size pay vereceğiz” onu mu diyeceksin­iz? Tabi ki hayır. Tabi ki vermeyecek­siniz?

Türkiye’nin her köşesinde köle koşulların­da çalışan işçilere bir şey vermediniz, hava limanı işçilerini­n insani haklarını yerine getirmedin­iz, bize de aynısını yaptınız bu bizi şaşırtmadı.

Sizin ve kurduğunuz bu düzenin bize hiç bir faydası yok. Gemide sizin kaptan da sizsiniz. Bu dümeni nereye kadar çevirirsin­iz bilmiyoruz. Ama biz bir gün o gemiyi ele geçirirsek o zaman siz de bizim gibi çalışacak, üreteceksi­niz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye