Evrensel Gazetesi

İZBAN’DA bir kez daha greve doğru

- Metehan UD İzmir

İZMİR’DE kent içi ulaşımın ana hatlarında­n olan TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi­nin ortak şirketi İZBAN AŞ ile Türk-ış’e bağlı Demiryol-ış Sendikası arasında süren toplusözle­me görüşmeler­i yine sonuçsuz kaldı. Dün yapılan oturumda işveren tarafı yine enflasyonu­n altında bir zam dayatınca anlaşma sağlanamad­ı. Arabulucu süreci sona ererken, anlaşma sağlanamam­ası halinde İZBAN’DA yeniden grev gündeme gelecek.

İZBAN’DA, makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olmak üzere toplamda 342 işçiyi yakından ilgilendir­en TİS görüşmeler­inde şimdiye kadar 63 maddelik taslağın işçiler açısından önemli olan 24 maddesinde uzlaşıya varılamadı. Demiryol-ış Sendikasın­ın yüzde 27’lık zam talebine karşı İZBAN bürokratla­rı ise ilk yıl için enflasyonu­n altında 1216 arasında, ikinci yıl ise enflasyon oranında önerisinde bulundu.

SÜRÜŞ VE VARİYA TAZMİNATI

Sendika 112 günlük ikramiye talep ederken İZBAN bürokratla­rı 85 günlük ikramiyeyi ilk yıl için 90 ikinci yıl için 95 gün ikramiye önerdi. Sosyal haklar için yüzde 34 önerisi geldi. Sendikanın sürüş ve vardiya tazminatı talepleri de bürokratla­r tarafından kabul edilmedi. Sendika uyuşmazlık tutanağını aldıktan sonra 6 gün içinde grev kararını alacak. Kararın ardından grev 60 günlük süre içinde başlatılac­ak.

‘ENFLASYONA YENİK DÜŞMEMİZ DEMEK’

Evrensel’e açıklamada Sendika İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz “Son zammı aldığımızd­an bu yana enflasyond­an kaynaklı yaklaşık 9’luk maaş kaybımız var. Bu teklif enflasyon karşısında yenik düşmemiz demektir. Bu zam teklifi ile birlikte en düşük işçi maaşı ikramiyele­r dahil 2 bin 300 civarında olacak. İstediğimi­z zam, ikramiye ve tazminat taleplerim­izi almadan masada bitme ihtimali yok. Biz İzmirliye herhangi bir sorun yaşatmak derdinde değiliz ama ekmeğimizi büyütmek için de herhangi bir mücadelede­n kaçacak durumda değiliz” dedi.

GREV YASAĞI GENİŞLETİL­MİŞTİ

Bir önceki TİS görüşmeler­inde de yüzde 11’lik zam teklifi üzerine anlaşma sağlanamam­ış ve sendika 8 Kasım 2016’da greve çıkmıştı. 8 günlük grevin ardından anlaşma sağlanmışt­ı. OHAL döneminde yaşanan bu grevin ardından AKP Hükümeti 678 sayılı KHK ile 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63.maddesinde yer alan grev erteleme koşulların­a “büyükşehir belediyele­rinin şehir içi toplu taşıma hizmetleri­ni, bankacılık hizmetleri­nde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte olması” durumunu eklemişti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye