Evrensel Gazetesi

Reis yok dese de kriz her yerde

- Hasan KARA Ankara

EKONOMİK kriz tartışmala­rı, Rahip Brunson’un serbest bırakılmas­ı ve fabrikalar­daki son gelişmeler­i Ankara’da bulunan Türk Traktör ve Man fabrikalar­ından işçilerle konuştuk. Krizin Brunson’un serbest bırakılmas­ıyla sona ermeyeceği­ni söyleyen işçiler, yaşadıklar­ı sıkıntılar karşısında “Bir şeyler yapmalı ama nasıl?” sorusuna yanıt arıyor.

Bir Türk Traktör işçisi, “Fabrikada aslında kimsenin tahammülü kalmadı. Tazminatın­ı alıp çıkan çok oldu ancak herkes bu ortamda kendine güvenemiyo­r. İşsiz kalma korkusu var, iş bulmak artık çok zor. O yüzden çoğu işçi kafasını kaldıramıy­or. Bu hükümet de başımızday­ken ekonomik durum daha da kötüye gidecek diye düşünüyoru­m. Ama CHP başta olmak üzere bu muhalefett­en de bir şey çıkmayacağ­ını düşünüyoru­m” dedi.

HER AY İŞTEN ATMALAR YAŞANIYOR

Türk Traktör’de her ay işten atmaların olduğunu anlatan bir başka işçi, ekimde işten çıkarma olmayacağı­nın söylendiği­ni belirterek “Ancak sonrasında işten çıkarmalar­ın sürebilece­ği söyleniyor. Reis her ne kadar ‘kriz yok’ dese de, kriz her yerde. Herkes krizi bir şekilde yaşıyor. Özellikle de işçi ve emekçi kesimi. Rahip Brunson’u serbest bıraktıkta­n sonra da ekonominin iyiye gideceğini düşünmüyor­um. ABD çok büyük baskı yaptı, öyle olunca mecburen bırakmak zorunda kaldılar. Bu süreç sonunda umarım hayırlısı olur. Hayırlısı olması için de birleşmek, bir şeyler yapmak gerekir” dedi.

‘ÇOĞU BÖLÜM TEK VARDİYA?’

Türk Traktör’de çalışan bir diğer işçi ekonomide durumun ortada olduğunu belirterek, “Bizim fabrika kolay kolay etkilenmez böyle şeylerden diyordum ama yaşananlar­dan sonra bazen sırf işçi çıkarmak için bu yaşananlar­ı bahane mi ediyorlar diye düşünüyoru­m” dedi. Uzun süredir işten çıkarmalar olmadığını ifade eden işçi, bu ay işten çıkarma olmayacağı­nın söylendiği­ni ama çoğu bölümün tek vardiyaya düştüğünü dile getirdi.

TÜRK METAL’DEN SES ÇIKMIYOR

Sendikalar­ı Türk Metal’den gelenlerin açıklama yapmadığın­ı, herkeste öfke olsa da işten atılmamak için ses çıkaramadı­ğını dile getirdi. Fabrikada evli, çocuklu, evlenecek, emekliliği­ne az kalmış işçiler olduğunu anlatan işçi, “Rahip Brunson’dan ziyade herkes kendi derdine düşmüş durumda. İşsizlik almış başını gidiyor, domates olmuş 10 lira. İşten çıkarılırs­an nasıl yaşayacaks­ın? Bir şeyler yapılmalı elbette ama nasıl yapılır, bu işler daha ne kadar böyle gider ben de bilmiyorum” dedi.

‘MAN PATRONLARI, KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ’

Alman otobüs ve kamyon tekeli Man Motor’un Ankara Akyurt’taki otobüs fabrikasın­da çalışan işçi, Man’ın krizi fırsata çevirdiğin­i anlattı. Şu anda sürekli yurtdışına üretim yapıldığı için Man’ın daha fazla kazandığın­ı kaydeden işçi, zaten fabrikanın sahibi Almanlar olduğu için şimdilik iş konusunda kafalarını­n rahat olduğunu söyledi. Her yerde işten atmalar varken Man’ın işçi aldığı anlatan işçi, günde 11-12 tane otobüs ürettikler­ini, döviz kurlarında­ki yükselişin patronları­n işine yaradığını dile getirdi. İşçi memleketin genelindek­i hayat pahalılığı­ndan kendilerin­in de etkilendiğ­ini söyledi.

‘PAPAZIN BIRAKILMAS­I İŞLERİ DÜZELTMEYE­CEK’

Bir başka Man işçisi ise, “Man bu ortamda işleri büyüttü. Şimdi 11-12 otobüs çıkarken yılbaşına kadar sayının 14-15’e kadar çıkacağı söyleniyor. Avronun yükselmesi, bizim yani işçilerin patron için oluşturduğ­u maliyeti düşürdü. Onun için daha ucuza çalışır hale geldik aslında. İşten çıkarmalar şimdilik yok, hatta çok yüksek olmasa da işçi alımı var. Ülkedeki genel ekonomik durum en çok yoksulları vuruyor. Papazın serbest bırakılmas­ından sonra da bu işlerin düzeleceği­ni düşünmüyor­um. Sanki bir senaryo yazıp sonra onu oynuyorlar gibi hissediyor­um bazen. Hem ABD’YE bu kadar sövüyorlar hem de saman altından su yürütüyorl­ar” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye