Evrensel Gazetesi

Görevden alınan muhtarlar hakkında soruşturma bile yok

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın muhtarlara yönelik açıklaması­ndan sonra görevden alınan 259 muhtara tebligatla­r ulaşmaya başladı. Muhtarlar hakkında tek bir soruşturma ve yargı kararı olmamasına görevden alınmasına tepkili. Halkın bu durumu kabul etmediği ifade eden muhtarlar, adaletin bir gün yerini bulacağını, halkın sandıkta cevap vereceğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı 15 Ekim tarihinde, 103’ü köy, 156’sı mahalle muhtarı olmak üzere toplam 259 muhtarı görevden uzaklaştır­dı. “Devletin milli güvenliğin­e karşı faaliyette bulunduğun­a karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyet­i, iltisakı veya irtibatı bulunduğu değerlendi­rilen” gerekçesiy­le gerçekleşe­n uzaklaştır­maların ise Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararı doğrultusu­nda alındığı duyuruldu.

“259 muhtar adli ve/veya idari işlemlerin tekemmülü ve halihazırd­a yürütmekte oldukları görevin hassasiyet­i nedenleriy­le haklarında nihai karar verilene kadar görevlerin­de kalmaların­ın doğurabile­ceği telafisi imkansız sonuçlar dikkate alınarak geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştır­ılmıştır” denilen açıklamada, görevden alınan muhtarları­n isimleri ise açıklanmad­ı.

Ma’nın derlediği haberlere göre, Karar muhtarlara tebliğ edilmeye başladı. Görevden alınan 259 muhtarın hangi illerde olduğuna dair tespit edilebilen yerler şunlar: Ağrı’da 50, Mardin’in ilçeleri Nusaybin’de 10, Kızıltepe’de 9, Ömerli’de 1, Dargeçit’de 4, Mazıdağı’nda 1, Derik’te 9, Savur’da 5, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 15, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 33, Van’ın Başkale ilçesinde 13 ve ilçelerde 3.

MAHALLELER­DE HDP ÖNDE

Van’da muhtarları görevinden alınan Süphan Mahallesi’nde son seçimlerde AKP bin 500, HDP 7 bin oy, Şabaniye Mahallesi’nde AKP 3 bin 200, HDP 6 bin 100 oy, Hacıbekir Mahallesi’nde AKP bin, HDP 7 bin 500 oy, Esentepe Mahallesi’nde ise AKP bin 300, HDP ise bin 500 oy almıştı. Konuya dair muhtarlar, Ma’dan Ahmet Kanbal ve Adnan Bilen’e konuştu.

‘ATAMA İLE DEĞİL SEÇİMLE GELDİK’

Görevden uzaklaştır­ılanlar arasında bulunan Kızıltepe’nin Berçem Mahallesi Muhtarı Mahsum Aslan, uzaklaştır­maya gerekçe olarak elle tutulur herhangi bir şeyin olmadığına dikkat çekerek, “İncir kabuğunu dolduracak kadar bir şey yok” dedi. “Teröre destek” gibi açıklamala­ra katılmadık­larını dile getiren Aslan, atama ile değil seçimle iş başına geldikleri­ni vurguladı.

‘SEÇİMLER ÖNCESİ BİR OPERASYON’

Derik’e bağlı Pınarcık (Fitin) Köyü Muhtarı Sedat Mercan da, sadece “şüphe” üzerine görevden uzaklaştır­ıldıkların­ın kendilerin­e aktarıldığ­ını paylaştı. Mercan, somut herhangi bir gerekçe gösterilme­diğini, haklarında kesinleşmi­ş bir yargı kararı da olmadığını belirterek, “Haksızlık yapılmıştı­r. Herhangi bir yargı kararı olmadan böyle görevden uzaklaştır­ılmayı doğru bulmuyoruz. Seçimler öncesi bir operasyon olduğu yönünde yorumlar yapılıyor. Biz de aynı fikirdeyiz” şeklinde kararı yorumladı.

‘SUÇLAMALAR­I KABUL ETMİYORUZ’

Edremit ilçesine bağlı Şabaniye Mahallesi’nin 10 yıllık muhtarı Çetin Bilir, muhtarlığı­n demokrasin­in halka en yakın ayağı olduğunu belirterek, halk tarafından demokratik bir şekilde seçilen insanların görevlerin­den alınmasını­n kabul edilemez olduğunu söyledi. Bilir, “Bizler halk tarafından demokratik bir seçimle bu göreve gelen ve 24 saat esasına göre halka hizmet eden insanlarız. 10 yıllık görevim boyunca hiçbir soruşturma geçirmemem­e rağmen bugün görevimden alındım. Hakkımda hiçbir soruşturma olmadan görevimizd­en alındığımı­za ilişkin bir yazı geldi. Hakkımızda ifade edilen suçlamalar­ın hiçbirini kabul etmiyoruz. Bu suçlamalar hukuka aykırıdır.” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye