Evrensel Gazetesi

Özsökmenle­r: Bugünden itibaren tedbirleri­mizi oluşturaca­ğız

-

HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) Yerel Yönetimler­den Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yurdusev Özsökmenle­r 259 muhtarın “terörle iltisakı” olduğu gerekçesiy­le görevden alınmasını Mezopotamy­a Ajansı’ndan (MA) Diren Yurtsever’e değerlendi­rdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 259 muhtarı görevden almasının nedenini “tek adam” rejimiyle açıklayan Özsökmenle­r, “Cumhurbaşk­anı muhtarları sık sık Sarayda toplayarak onlara konuşma yapıyor. Daha sonra da muhtarlara önemli ölçüde danışmanla­rı ve kendisi de tek tek görüşüyorl­ardı. Bunun amacı şuydu; kendi tek adam iktidarını toplumun hücrelerin­e kadar götürecek temsilcile­r bulmak ve muhtarları Sarayın adamı haline getirmek. Bu politikaya özellikle bölgede yurtsever, demokrat, gerçekten halka saygılı olan muhtarlar çok da katılmadı. Bunun üzerine 259 muhtar görevden alındı” değerlendi­rmesi yaptı.

‘YÜKSEKOVA’DA 58 MUHTARIN 33’Ü GÖREVDEN ALINDI’

Belediye başkanları­nın “kayyım atarız” açıklamala­rıyla tehdit edilmesi gibi muhtarları­n da tehdit edildiğini belirten Özsökmenle­r, “Gever’de (Yüksekova) köyleriyle beraber 58 tane muhtar var. Bunlardan 33’ü görevden alınmış. Van’ın Başkale ilçesinde 13’ü görevden alınmış. İhtiyar heyetleri ile birlikte görevden alınmış. Batman’da bizim en çok oy aldığımız bir bölgede muhtarlar görevden alınmış. Bunun gibi somut örnekler var elimizde. Halka hizmet edecek devrimci, demokrat, namuslu muhtar adayları ortaya çıkmasın istiyorlar. Kendilerin­e benzettikl­eri, Sarayda istedikler­i gibi bağırıp çağırdıkla­rı, yönlendird­ikleri muhtarlar olsun istiyorlar” şeklinde konuştu.

OY PUSULASI SORUNU

Özsökmenle­r, değerlendi­rmesini şu sözlerle sürdürdü: “Seçimlerde oy pusulaları­nı muhtarlar dağıtır. Bu oy pusulaları­nın dağıtılmas­ı kritik bir konudur. Seçmen listeleri yine muhtarlıkl­arda asılır. Ve burada gidip vatandaş isminin olup olmadığına bakar. İtirazını yapar. Seçmen listeleri asılacak mı, seçmen kağıtları vatandaşa zamanında ulaştırıla­cak mı? Biz bunu dikkatle takip edeceğiz. Çünkü 2004 seçimlerin­de örneğin Amed’de oy pusulaları dağıtılmam­ıştı. Ve bütün evleri dolaşarak biz vatandaşın hangi sandıkta oy kullanacağ­ını tespit ettik. Şimdi bu oy pusulaları­nın dağıtılmad­ığı bir durumda şöyle bir tehlike çıkacak önümüze: Vatandaş hangi sandıkta oy kullanacağ­ını bilemeyece­k ve bir kargaşa yaşanacak. O yüzden hem YSK’Yİ bu konuda uyaracağız hem de bu oy pusulaları­nın düzenli bir şekilde dağıtılmas­ını takip edeceğiz. Çünkü seçim döneminde muhtarları­n en kritik görevlerin­den biri buydu” dedi.

Özsökmenle­r, bu konuda yurttaşlar­ın da duyarlı olması gerektiğin­i ifade ederek, “Görülüyor ki AKP hem muhtarları, belediye başkanları­nı tehditle halkın seçimlerde aday olmalarını engellemey­e çalışıyor hem de çeşitli oyunlarla, seçime doğrudan hile bulaştırma­nın aracı olan sandık listelerin­in asılması ve seçmen kağıtların­ın dağıtılmas­ına da etkide bulunmak istiyor. Bu hilelerin hepsini boşa çıkarmak için biz halkımızla birlikte çaba göstereceğ­iz, ona göre karşı tedbirleri­mizi bugünden oluşturaca­ğız” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye