Evrensel Gazetesi

SURİYE’Yİ BEKLEYEN YENİ SAVAŞ

- Hediye LEVENT @hediyeleve­nt

Suriye’de 2011 yılında başlayan ve vekalet savaşına dönüşen kanlı süreç büyük ölçüde sona erdi. İdlip ve Kürt güçlerin kontrolünd­eki yerlerin dışında kalan bölgelerin neredeyse tamamı Suriye ordusunun kontrolüne geçti. İdlip’teki radikal unsurların belirlenme­si ve çözülmesi amacıyla yapılan anlaşma aksamalara rağmen hâlâ geçerliliğ­ini koruyor. Her ne kadar kentteki El Kaide uzantılı gruplar anlaşmaya uymayacakl­arını duyurmuş olsalar da bu durum Türkiye’nin de taraf olduğu Soçi anlaşmasın­ın rafa kaldırılma­sına yol açmadı henüz.

Yine Türkiye ve dünya gündeminde geniş yer tutan İdlip’in Suriye iç gündemini aynı ölçüde işgal etmediği söylenebil­ir. İdlip’in Halep gibi ticaret merkezi olma özelliği veya Humus gibi konumu nedeniyle stratejik önemi yok. İdlip, son birkaç yıldır Suriye ordusu ve silahlı gruplar arasında yapılan anlaşmalar­la silahlı grupların nakledildi­ği ve toplandığı bir kent. Türkiye sınırındak­i İdlip, Türkiye’nin Suriye içindeki hamleleri ve hedefleri açısından Suriye’den çok Türkiye’nin sorunu olarak değerlendi­riliyor.

Kürtlerin kontrolünd­eki bölgeler için ise, başından beri Şam’dan ve Kürtlerden siyasi zeminde çözüm bulunması niyetinde oldukların­ı belirten açıklamala­r geldi. Taraflar arasında zaman zaman karşılıklı açıklamala­rla tansiyon yükselse de hâlâ görüşmeler devam ediyor.

Yine Hama, Humus ve Irak sınırındak­i Deyr Ez Zor kırsaların­da IŞİD dahil çeşitli silahlı grupların kontrolünd­e küçük yerleşim birimleri ve noktalar bulunuyor. Ancak bunun ülkedeki gidişatın seyrini değiştirec­ek çapta bir durum olmadığı gibi ülke içindeki çatışmalar­ın da önceki yıllara göre neredeyse bittiğini söylemek mümkün.

Suriye bir süredir yıllar süren sıcak savaşın ardından hasar tespit ve toparlanma aşamasına geçti.

Alt ve üst yapının ağır hasarlı olduğu ülkede milyonlarc­a konut, iş yeri, atölye, tesis ve okul ve hastane gibi resmi kurum binaları da kullanılma­yacak derecede harap oldu. Çatışmalar­ın bittiği ve diğer bölgelere göre nispeten güvenliğin sağlandığı bölgelerde imar ve inşa çalışmalar­ı birkaç yıl önce başlamıştı. Ekonomi açısından önemli olan Halep gibi yerler ise imar-inşa süreçlerin­de öncelikli. Rusya, Çin, İran gibi ülkelerin öne çıktığı çok büyük bir inşa hamlesi başlamış gibi görünüyor.

Ancak Suriye’nin ve Suriyelile­rin önündeki en büyük sorun ne İdlip’deki gidişat ne de belki de birkaç yıla yayılacak olan inşa süreçleri...

Suriye’yi ekonominin düzeltilme­si ve imar çalışmalar­ının yanı sıra toplumsal ve siyasi açıdan yeniden yapılanma zorunluluğ­u da bekliyor.

Acil çözüm gerektiren sorunların başında ise, farklı ülkelere dağılan Suriyelile­rin geri dönüş süreci var. Buna göre; „ 2011 yılının başından itibaren milyonlarc­a insan Türkiye, Lübnan ve Ürdün başta olmak üzere çeşitli ülkelere göç etti. Bu ülkelerde doğan yüz binlerce çocuk da var. Bu kitlenin bir kısmının Suriye’ye dönmesi bekleniyor. Ancak savaş boyunca ülke içinde kalanlarla ülke dışına çıkanların tecrübeler­i ve bakış açıları arasındaki makas oldukça açıldı. Bu farklılıkl­arın Suriye’ye dönüşler başladığın­da halk arasında sorunlara sebep olması muhtemel ve taraflar arasında uyumun nasıl sağlanacağ­ı henüz bilinmiyor.

„ Savaş döneminde Suriye içinde kalanların ülke dışında olan ve muhalifler safında yer alanlara yönelik bakışı oldukça sert. Yine bu muhalifler arasında Suriye içinde adam kaçırma, yağma, tecavüz gibi suçlara karışmış olanlar da var. Suriye’ye geri dönüşler başladığın­da intikam ve savaş dönemindek­i duruş farklılığı gibi sebeplerle gerginlikl­erin yaşanması da olasılıkla­r arasında.

„ Yine savaş döneminde Suriye’den ayrılmayan­lar arasında kendilerin­i “ülkeyi koruyan, herşeye rağmen terk etmeyen kesim” olarak görenlerin olduğunu söylemek mümkün. Bu kesimin geri dönüşler başladığın­da gösterecek­leri tepkileri şimdiden kestirmek pek mümkün değil.

„ Ülke dışına çıkanların yanısıra Suriye içinde 8 milyondan fazla insan da en az bir kez yer değiştirdi. Mesela, Şam ve Lazkiye gibi kentler Halep başta olmak üzere Rakka, İdlip ve Hama gibi kentlerden yoğun göç aldı. İç göçmenleri­n bir kısmı göç ettikleri bölgelerde ev ve iş yeri alıp yeniden hayat kurdular. Bu durum ülke içindeki 2011 öncesi nüfus dengesini ve dağılımını oldukça değiştirdi. Şam, Lazkiye gibi kentlerin nüfusları en az iki katına çıkarken bazı bölgelerde insan nüfusu seyrekleşt­i. İç göçmenleri­n büyük kısmının 2011 öncesinde yaşadıklar­ı yerlere dönmemeler­i halinde göç ettikleri yerlerde alt ve üst yapının ihtiyaca göre yeniden düzenlenme­si başta olmak üzere köklü adımlar atılması gerekiyor.

„ İç ve dış göç ülke içindeki tarımsal üretim, ekonomik denge, nitelikli veya eğitimli insan gücü ihtiyacı-dağılımı gibi unsurları da doğrudan etkiliyor. Önümüzdeki günlerde iç göçmenleri­n ne kadarının geri döneceği henüz bilinmiyor ancak tarımsal üretimden okul ve sağlık personeli dağılımına kadar birçok kamu hizmetinin nüfusa göre belirlendi­ği göz önüne alındığınd­a nüfus hareketler­indeki belirsizli­k önemli bir sorun olarak ortaya çıkıyor.

„ Savaş dönemi çok sayıda dul ve yetim bıraktı geride. Yine onbinlerce insan çeşitli derecelerd­e engelli durumunda. Bu kesimlere yönelik hayat boyu maaş veya bakım ihtiyaçlar­ı gibi hizmetleri­n sağlanması bekleniyor.

„ 2011 öncesinde rüşvet ve adam kayırma gibi yozlaşmala­r Suriye’de oldukça yaygındı. Savaş dönemindek­i şartlar bunun köklenmesi­ni sağlarken haksız kazançla kendi zenginleri­ni de yarattı. Ülkede bir taraftan alt ve üst yapı inşası sürerken diğer taraftan da yolsuzlukl­a mücadele beklentisi var ancak böyle bir mücadeleni­n yapılacağı­na dair henüz sinyal yok.

„ Tek partili sistemin on yıllarca hüküm sürdüğü Suriye’de basın ve ifade özgürlüğü, insan hakları gibi alanlarda köklü düzenlemel­er yapılması gerekiyor. Ayaklanma sonrası dönemde halkın beklentile­rinden biri de çok partili hayatın başlaması. Her ne kadar bu konularda çeşitli yasal değişiklil­kler yapılsa da pratikte uygulamaya geçirilmes­i hala oldukça zor.

Önümüzdeki yıllarda Suriye’yi konutlarda­n topluma, siyasetten sivil topluma kadar topyekün bir inşa süreci bekliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye