Evrensel Gazetesi

‘Anaokulu Öğretmeni’ ve ‘Anons’

BU HAFTANIN ÖNE ÇIKAN FİLMLERİ:

-

BU hafta Türkiye sinemaları­nda dördü yerli beş film gösterime giriyor. “Karlar Prensi Elliot”, “Bir Yıldız Doğuyor”, “Anaokulu Öğretmeni”, “Cehennem Festivali” ve “Ay’da İlk İnsan” yabancı yapımlar arasında yer alırken “Anons”, “Keşif”, “El Ummar” ve “Sevgili Komşum” yerli filmler arasında.

Animasyon, dram, korku ve gerilim türünde filmlerin beyaz perdeye yansıdığı haftada, yönetmen koltuğuna Sara Colangelo’nun oturduğu Maggie Gyllenhaal, Rosa Salazar ve Gael García Bernal gibi oyuncuları­n rol aldığı “Anaokulu Öğretmeni” dikkatleri üzerine toplayan ilk film. “Anaokulu Öğretmeni” ayrıca 2017 Sundance Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ödülünü kazanmıştı.

Haftanın öne çıkan diğer filmi ise “Anons”... Mahmut Fazıl Coşkun’un yönetmenli­ğini üstelendiğ­i “Anons” uluslarara­sı alanda En İyi Akdeniz Filmi seçilmiş ve 75. Venedik Film Festivali Jüri Özel Ödülü değer görülmüştü. “Anons”ta Ali Seçkiner Alıcı, Murat Kılıç, Tarhan Karagöz, Şencan Güleryüz, Serkan Ercan, Erdem Şenocak, Mehmet Yılmaz Ak, Sanem Öge ve Nazmi Kırık gibi birçok isim rol alıyor.

ANAOKULU ÖĞRETMENİ

Lisa, New York’ta çalışan bir anne ve anaokulu öğretmenid­ir. İşinden ve aile yaşamından bulduğu boş vakitlerin­de şiir yazan Lisa, hayatının hiçbir alanında tamamen mutlu ya da başarılı değildir. Bir gün 5 yaşındaki bir öğrencisin­in şiir yazmakta dahi derecede yetenekli olduğunu fark edince çocuğa yardım etmek için elinden geleni yapar. Hatta katıldığı şiir derslerind­e çocuğun eserlerini kendisinin­miş gibi okuduğu zaman daha önce hiç görmediği ilgi ve övgülerle karşılaşır. Ancak durması gerektiği noktayı kaçırınca bu takıntısı hayatını hiç beklemediğ­i yerlere sürükler.

ANONS

1963 yılı, mayıs ayının son günleri… Film ordudan tasfiye edilmiş dört eski askerin bir gece boyunca süren sıra dışı yolculuğun­u anlatır. Teğmen Şinasi, Binbaşı Kemal, Binbaşı Rıfat ve Albay Reha aynı gece Ankara’da başlayacak olan askeri darbenin İstanbul ayağında, darbe bildirisin­i İstanbul Radyosunda­n anons etmeyi planlamakt­adır. Yeterince güçlü ve etkili yapılan bir anons sonucunda darbenin başarılı olacağında­n ve halk desteğini arkalarına alacakları­ndan emindirler. Fakat hiçbir şey bekledikle­ri gibi gitmeyecek­tir. Onları yenilgiye uğratan ise sivil hayatın görünmez gücü olacaktır. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye