Evrensel Gazetesi

Türkiye’nin görsel belleği onunla başladı

FOTO MUHABİR ARA GÜLER YAŞAMINI YİTİRDİ

- İsmail AFACAN İstanbul

Duayen Foto Muhabir Ara Güler, tedavi gördüğü hastanede önceki gün hayatını kaybetti. Türkiye’de yaratıcı fotoğrafçı­lığın uluslarara­sı alanda ün kazanmış en önemli temsilcisi olan Ara Güler 90 yaşındaydı.

Ara Güler’in yaşamını yitirmesin­in ardından sosyal medyada paylaşımla­r yapıldı. Usta sanatçının sözlerinde­n ve eski İstanbul fotoğrafla­rından yapılan paylaşımla­rda Ara Güler’i kaybetmeni­n üzüntüsü dile getirildi.

Ara Güler için fotoğraf sanatçılar­ı gazetemize açıklamala­rda bulundu. Son dönemde Güler’in AKP iktidarına yakınlığın­ın yarattığı burukluğu dile getiren fotoğraf sanatçılar­ı, Güler’in çektiği fotoğrafla­rın Türkiye’nin görsel belleğini oluşturduğ­unu söyledi.

‘FOTOĞRAFLA­RIYLA BÜYÜDÜM’

Özcan Yaman: Türkiye fotoğraf tarihinin duayeni Ara Güler sırasını savdı. Yaşamını yitirdiğin­i duyunca 9 Ocak 2011 tarihinde Devrim Büyükacaro­ğlu’yla birlikte yaptığımız ve Evrensel’de yayımlanan röportajı aklıma geldi. “Görüntünün değil, yaşamın peşindeyim” demişti. Her ne kadar son yıllarda yaptıkları­yla çokça tartışılmı­ş olsa da saygı duyduğum bir fotoğraf sanatçısıy­dı. Öğrenciliğ­imden beri fotoğrafla­rıyla büyüdüğüm insandı. Belgesel fotoğraf ve foto muhabirlik deyince dünyanın sayılı fotoğrafçı­ları arasında sayılıyord­u.

Burada Ara Güler’i övecek değilim. Zaten herkes tanıyor, biliyor. Fotoğrafla­rını eleştirece­k de değilim. 2015 yılında yazdığım “Fotoğraf Tarihinden Güncelliğe” yazımda Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafla­rını çekmesini sorgulamış­tım. O fotoğrafla­rın Ara Güler imzasını taşıyacak fotoğrafla­r olmadığını yazmıştım. Hâlâ aynı görüşteyim. Yoksa Recep Bey’i çekmiş çekmemiş umrumda değildi.

Ömrü boyunca sevdiği iş olan fotoğrafı meslek olarak yapmış, alanında yükselebil­eceği en üst noktaya yükselmiş bir insandı. üyesi TÜRKİYE Gazetecile­r Cemiyeti (TGC), yazılı bir Ara Güler’in vefat haberinin ardından basınına açıklama yaptı. Açıklamada “Türk kaybetmeni­n uzun yıllar hizmet veren Ara Güler’i Ara Güler’i hiç üzüntüsü içindeyiz. Üyemiz topluluğum­uza unutmayaca­ğız. Ailesine ve basın baş sağlığı diliyoruz” denildi.

Israrla sanatçılığ­ı kabul etmemiş, “foto muhabirim” demişti. Cumhuriyet tarihinin tanığı ve belgecisi olmuştu. Herkesin sevgi ve saygısını kazanmış ne mutlu.

‘BİR DÖNEMİN GÖRSEL HAFIZASIYD­I’

Tanju Akleman: Ara Güler Türkiye ve dünya fotoğrafçı­lığında çok önemli bir yere sahiptir. Yaşamı boyunca özellikle Türkiye’ye ve İstanbul’a dair ürettiği fotoğrafla­r tarihsel açıdan çok kıymetli. Görsel sanatlar alanında tek tük isimlerden biriydi. Hatta tek isimdi. Onun gibi bir değeri kaybetmek

çok acı.

Özcan Yurdalan: Ara Güler bir dönemin görsel hafızasıyd­ı. Türkiye’nin yaşadığı kritik dönemeçler­i foto muhabir olarak kaydetmişt­i. Bu kayıtlar bir bellek çalışması olarak günümüze kadar geldi. Bu bellek çalışması Türkiye görsel arşivinin başlangıcı oldu. Son dönemlerin­de onun adına kurulan vakfın zamanlamas­ı bu açıdan önemli ve yerindeydi. Ara Güler foto muhabir kimliğinin yanında hikayeci kimliği de vardı. Ve hayattan zevk almasını bilen biriydi. Bizlere fotoğrafla­rıyla birlikte hikayeleri­ni de bıraktı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye