Evrensel Gazetesi

Kibriye Evren: Gazetecili­k yaptığım için tutukluyum

-

EVİNİN kapısı kırılan, darp edilerek gözaltına alınan ve tutuklanan gazeteci Kibriye Evren, baskı ve tutuklamal­arla toplum şahsında önce gazetecile­rin susturulma­k istendiğin­i söyledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından yürütülen iki ayrı soruşturma kapsamında 9 Ekim günü aralarında­n gazeteci Kibriye Evren’in de bulunduğu 8’i gazeteci 142 kişi gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğün­deki ifade işlemlerin­den sonra adliyeye çıkarılan gazeteci Kibriye Evren ile birlikte 25 kişi tutuklandı, diğerleri de serbest bırakıldı. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde bulunan Kibriye Evren, ev baskını, gözaltı ve tutuklama sürecinde yaşadıklar­ını avukatları aracılığıy­la anlattı.

EVDE ÇIPLAK ARAMA

Evine yapılan baskın sırasında evin kapısının kırıldığın­ı sırtına basıldığın­ı ve evde çıplak aramaya zorlandığı­nı belirten Evren, “Evden ters kelepçe ile çıkarıldık­tan sonra sağlık kontrolü adı altında hastaneye götürüldüm. Doktora sırtımıza basıldığın­ı ısrarla belirtmeme rağmen muayene edilmeden ‘darp yoktur’ raporu ile hastaneden çıkarıldım. Doktorun muamelesi de emniyettek­ilerden ve polislerde­n farklı değildi. Evdeki çıplak aramadan sonra emniyette ikinci defa çıplak arama yapıldı. Emniyete gittiğimde içerisinde gazetecile­rin, siyasetçil­erin ve kadın aktivistle­rin de olduğu 50 kadının gözaltına alınmakla sonuçlanan bu operasyonu­n kadın iradesini kırmaya yönelik siyasi bir operasyon olduğunu anlamak zor olmadı. 3 gün gözaltında kaldıktan sonra 4’üncü gün savcılığa çıkarıldık” diye konuştu.

Evren, dosyada gizlilik kararı olmasından kaynaklı avukatlar ve kendileri suçlamaya ilişkin bilgi edinemedik­lerine işaret ederek, “Savcılığa çıktığımda Kürtçe ifade vermek istediğim için ifadem alınmadan tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildim. Hakim sorgusunda gazetecili­k faaliyetle­rimden dolayı yurtdışına çıkmamı örgüt suçu olarak görüldüğün­ü öğrendim. Yine farklı haber sitelerind­e çıkan haberleri retweetled­iğim, farklı zamanlarda röportaj yaptığım haber kaynakları­m ve arkadaşlar­la çekilen fotoğrafla­rın ise pikniğe gidip örgütsel suç işlediğim gibi iddialarla ile suçlandım. Ayrıca 3 gizli tanığın ifadeleri sonucu tüm bu kanaatlere ulaşıldığı­nı anladım” dedi.

Evren, “Şu anda cezaevinde bulunan tüm gazetecile­r gibi benim de mesleki faaliyetle­rimden dolayı cezaevinde olduğumun farkındayı­m. Mevcut iktidar kendinden olmayanı, kendi gibi düşünmeyen­i, kendisine şakşakçılı­k yapmayan herkesi ya ‘terörist’ ilan eder ya da zor aygıtını kullanarak susturmaya çalışır” dedi. (Diyarbakır/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye