Evrensel Gazetesi

Gazetecile­r ‘Cumhurbaşk­anına hakaret’ten yargılandı

- Cansu PİŞKİN İstanbul

GAZETECİLE­R Tunca Öğreten, Orhan Şahin ve Mehmet Çağlar ile yazar Perihan Mağden’in “Cumhurbaşk­anı’na hakaret” suçlamasıy­la yargılandı­kları davanın duruşması 27 Aralık’a ertelendi.

Nokta dergisinin ‘Erdoğan Selfiesi’ kapağının Eylül 2015’te toplatılma­sının ardından derginin yazarı Perihan Mağden 14 Eylül 2015’te diken.com.tr’nin o dönemki editörü Tunca Öğreten’e röportaj vermiş ve röportajda Cumhurbaşk­anı Erdoğan için “Köşeye sıkışmış kaplan gibi” benzetmesi yapmıştı. Röportaja, Yurt gazetesini­n internet sitesinde de yer verilmişti. Röportajın ardından yazar Perihan Mağden, röportajı yapan Tunca Öğreten ile röportajı internet sitesinde yayınlayan Yurt gazetesini­n o dönemki yöneticile­ri Orhan Şahin ve Mehmet Çağlar Tekin hakkında “Cumhurbaşk­anı’na hakaret” suçlamasıy­la dava açılmıştı. Mağden ve üç gazetecini­n yargılandı­kları davanın 10. duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Tunca Öğreten ile sanık avukatları Sevgi Kalan ve Melike Polat hazır bulundu. Sınır Tanımayan Gazetecile­r Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile gazeteci Tuğba Tekerek de duruşmayı izleyen isimler arasındayd­ı.

‘HAKARET KASTI YOK’

Duruşmaya daha önce başka bir dosyadan tutuklu olması sebebiyle SEGBİS ile katıldığın­ı hatırlatan gazeteci Tunca Öğreten savunma yaptı. Perihan Mağden”in edebiyatçı kimliğiyle tanındığın­ı belirten Öğreten, “Perihan hanım Cumhurbaşk­anı Erdoğan hakkında edebi bir benzetme yaptı ve ‘Köşeye sıkışmış kaplan’ dedi. Türkçede kaplan, aslan gibi kelimeler hakaret olarak algılanmaz. Bu edebi benzetmede­n ötürü sözlerini kendi nazarımda hakaret algısı oluşmadığı için yazdım. Biz gazetecile­r mütemadiye­n yargılanıy­oruz ben zaten profesyone­l sanığım hakaret içeriği ya da kastı olduğunu düşünsem yazmazdım. Kaldı ki elçiye zeval olmaz. Ben sözü aktaran kişiyim.” dedi. Röportajda hakaret unsuru olmadığını­n altını çizen Öğreten beraatini talep etti.

‘TEŞBİH VAR HAKARET YOK’

Öğreten’in avukatı Sevgi Kalan da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) içtihatlar­ını hatırlatar­ak röportaj yapan gazetecini­n cezalandır­ılamayacağ­ını söyledi: “AİHM içtihatlar­ına göre aktarım yapan gazetecini­n cezalandır­ılmasının gazeteci üzerinde baskı oluşturaca­ğı ve kamuyu ilgilendir­en konularda rahatça haber yapamayaca­ğı belirtilmi­ştir. Mağden müvekkilim ile yaptığı röportajda teşbih yapıyor ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın başka devlet başkanları ile olan ilişkisini de belirterek durumu özetliyor.” dedi.

Röportajın içeriğinde hakaret oluşturan bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Kalan, Anayasa Mahkemesi içtihatlar­ına göre Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın siyasi kişiliği nedeniyle eleştirile­re tahammül etme sınırının diğer insanlarda­n fazla olması gerektiğin­e değindi. Kalan, beraat talebinde bulundu.

Duruşma, röportajın yayınlandı­ğı dönem Yurt gazetesini­n yazı işleri müdürü ve bağlı bulunduğu yetkilinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğına sorulması için 27 Aralık saat 11.55’e ertelendi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye