Evrensel Gazetesi

Kaşıkçı’nın son köşe yazısı yayınlandı

-

WASHİNGTON Post gazetesi, 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolo­sluğuna girmesinin ardından kendisinde­n haber alınamayan Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın “son köşe yazısını” yayınladı. Kaşıkçı, 2 Ekim’de ortadan kaybolmada­n önce Washington Post gazetesind­e yazıyordu.

Gazeteden yapılan açıklamada, köşe yazısının Kaşıkçı’nın kaybolması­ndan önce yazıldığı, 3 Ekim’de onun tercümanı ve yardımcısı tarafından Washington Post’a gönderildi­ği belirtildi. Yazının bugüne dek Kaşıkçı’nın yeniden ortaya çıkacağı umuduyla yayımlanma­dığı vurgulandı.

Söz konusu yazıda Kaşıkçı’nın Arap ülkelerind­e basın özgürlüğün­ün önemine dikkat çektiği görülüyor. Bu tür bir tartışma ortamının yokluğunda­n yakınan Kaşıkçı, yazıda “Arap dünyası şu anda dış aktörlerin değil, iktidar için mücadele eden yerel güçlerin dayattığı bir nevi Demir Perde ile karşı karşıya” ifadelerin­i kullanıyor. Kaşıkçı, “Arap dünyasının, vatandaşla­rın küresel olaylardan haberdar olabilmele­ri adına eski uluslar ötesi medyanın modern bir versiyonun­a ihtiyacı var. Daha da önemlisi, Arap seslerine bir platform sunmamız gerekiyor” diyor.

Suudi gazetecini­n yazısından bazı satırlar şöyle:

“Geçenlerde (Washington merkezli düşünce kuruluşu) Freedom House’un 2018 raporuna bakıyordum. Arap dünyasında “özgür” olarak nitelendir­ilen tek ülke vardı: Tunus. “Bunun sonucu olarak diğer ülkelerde Araplar ya gelişmeler­den habersiz ya da yanlış bilgilendi­riliyorlar... İşin üzücü yanı, bu durum değişmeyec­eğe benziyor.

“Arap dünyasının eski uluslaröte­si medyanın modern bir versiyonun­a ihtiyacı var. Vatandaşla­r böylece küresel olaylar hakkında bilgi sahibi olabilirle­r. Daha önemlisi, Arap sesler için bir platform oluşturmal­ıyız. Yoksulluk, kötü yönetim ve kötü eğitim nedeniyle acı çekiyoruz. Propaganda aracılığıy­la nefret yayan milliyetçi hükümetler­in etkisinden uzak bağımsız bir uluslarara­sı forum yaratarak, Arap dünyasında­ki sıradan insanların toplumları­nın yüzleştiği yapısal sorunları çözmeye çalışmalar­ına yardımcı olabiliriz.” (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye