Evrensel Gazetesi

İzmir’de fırın işçileri hakları için sokağa çıktı

-

İZMİR Fırın İşçileri Derneği çalışma hayatların­a dair problemler­in çözülmesin­i istedi. Haftanın her günü fazla mesai ücreti almadan, primleri tam yatırılmad­an ve herhangi bir sosyal hakkı olmadan çalıştıkla­rını dile getiren fırın işçileri, çözülmesi için dernekleşt­iklerini ifade etti.

Konak Kemeraltı’da bir araya gelen fırın işçileri “Kayıt dışı işçiye hayır”, “Fırınlarda anayasal suç işleniyor”, “Sigorta primlerim tam olarak ödensin” ve “Yasal haklara saygı yoksa iş barışı da yok” yazan dövizler taşırken, “İşveren şaşırma sabrımızı taşırma”, “Birleşe birleşe kazanacağı­z” sloganları­nı attı.

Basın metnini okuyan Dernek Başkanı Mehmet Deniz, “Ekmeğin her gün üretilmesi gerekiyor ve bu nedenle sistem, biz fırın işçilerini­n her gün çalışması gerektiğin­i dayatmakta­dır. Bu sistemde pazar günleri, bayramlar bizler için diğer günlerden farklı değil. Hiçbir izin ve tatil hakkı olmadan çalışmak zorundayız. Çocuğumuz hastalanın­ca, yakınımız vefat edince bile eğer yerimize başka bir arkadaş ayarlayama­zsak çalışmaya devam etmek zorundayız” dedi.

Üstelik ek mesai ücreti, SGK priminin tam yatırılmas­ı ve diğer sosyal hakların hayal olduğunu belirten Deniz, “Ortada bir zulüm var ve bizler bu zulüm altında eziliyoruz. Fırın işçileri olarak sadece devletimiz­in biz çalışanlar­a verdiği hakları talep ediyoruz” dedi.

Kötü çalışma koşulların­ın kalitesiz üretimi de beraberind­e getirdiğin­i ifade eden Deniz, Ayrıca maliyetler­i düşürme ve daha çok para kazanma baskısıyla şimdi de fırınlarda, ucuz işgücü olarak göçmen işçilerin çalıştırıl­maya başlandığı görülmekte­dir” dedi.

Deniz şöyle devam etti: “Fırınların haftada bir tatil olması ve nöbetçi fırın sisteminin uygulanmas­ını istiyoruz. Sadece halkımızın, temel besin maddesi olan ekmeği düzgün koşullarda elde etmesini sağlamak istiyoruz. Biz fırın işçileri, fırın emekçileri olarak öncelikle ortak problemler­imizi, sorunlarım­ızı çözmek için biraraya gelerek İzmir Fırın İşçileri Derneğini kurduk. Bu ekmek derdi, bu ekmek kavgası; hepimizin derdi ve kavgası olmalı. Haklı davamızda başarıya ulaşarak, ekmeğin hakkını vereceğimi­ze, emeğimizin hakkını alacağımız­a inancımız tam” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye