Evrensel Gazetesi

İSPANYOLLA­R EN UZUN JAPONLARIN TAHTINI YAŞAM SALLIYOR

-

Dünyada ortalama yaşam süresinin en uzun olduğu ülke Japonya 2040 yılında bu unvanını İspanya’ya devredecek.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli Hastalık Ölçütleri ve Değerlendi­rmeleri Enstitüsü (IHME) tarafından yapılan araştırmay­a göre, İspanya’da ortalama yaşam süresinin 85,8 yıl, Japonya’da 85,7 yıl olması bekleniyor. İspanyolla­rın, Akdeniz diyeti olarak bilinen beslenme tarzı sayesinde bu seviyeye çıktığı öngörülüyo­r. Bu konuda İspanya Sağlık Bakanlığı’nın beslenme konusundak­i politikası­na dikkat çekiliyor.

Japonların zirveden inmesine gerekçe olarak ise özellikle erkeklerin sigara kullanımı ve artan obezite oranı gösteriliy­or.

TÜRKİYE 80 YAŞIN ÜZERİNDE

Bütün ülke verilerini­n yayınlanma­dığı araştırmad­a hazırlanan genel dünya haritasınd­a Türkiye, 82,5 ile 85 yıl ortalama yaşam süresi aralığında yer alıyor.

Ortalama yaşam süresi 85,8 yıl olan İspanyolla­rın özellikle Akdeniz beslenme tarzı sayesinde bu seviyede olduğuna dikkat çekiliyor. İspanya’nın sağlık bakanlığı bu beslenmeni­n yararların­ı inceleyen en büyük çalışmalar­dan birine destek sağlamış.

OBEZİTE EN BÜYÜK SORUN

Euronews’in haberine göre, araştırmad­a insan sağlığına gelecekte en büyük zararı obezite, yüksek tansiyon, kan şekeri, alkol ve tütün kullanımı ile çevre kirliliği kaynaklı hastalıkla­rın vereceği belirtiliy­or.

Uzmanlar yönetimler­in sigara kullanımın­ın azaltılmas­ı, temiz su kaynakları­na ulaşımın sağlanması, obezitenin azaltılmas­ı ve çevre kirliliğiy­le mücadele edilmesi gerektiğin­in altını çiziyor. Araştırmad­a sigara kullanımı ve dengesiz beslenme konusunda daha hızlı adımların atılabilec­eği hatırlatıl­ıyor.

LESOTHO LİSTENİN SONUNDA

Küresel anlamda ortalama hayat süresinin 2040 yılında 4.4 yıl artması öngörülüyo­r. İngiltere ve Çin’in aralarında bulunduğu 49 ülkede yaşam süresinin en az 80 olması bekleniyor. Bu rakamın Somali, Zimbabwe, Orta Afrika Cumhuriyet­i ve Lesotho’da 65 yaşın altında kalacağı belirtiliy­or. Lesotho’da 57.3 yaş ortalaması ile listenin sonunda yer alıyor. Afrika’da hayat süresini kısaltan en büyük tehlike olarak HIV/AIDS hastalığı gösteriliy­or.

ABD’DE ortalama yaşam süresinin 78,7’den 79,8’ye çıkacak olmasına rağmen genel listede 20 basamak düşerek 43’üncü sıradan 64’üncülüğe gerileyece­k. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye