Evrensel Gazetesi

Kadınlar bir araya gelmeli

- Serpil BERK Dersim

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, 8 yıl önce kuruldu. 8 yıl boyunca Dersimli kadınların yaşadığı sorunlara çözüm üretmek için birçok çalışma yaptı. “Zaman zaman çalışmalar­ımızda aksaklıkla­r olsa da Dersimli kadınlar için kendilerin­in olarak gördüğü bir dayanışma kapısıydı hep” diyen dernek başkanı Fidan Demir ile derneğin hangi ihtiyaçlar üzerinden kurulduğun­u ve yeni dönemde Dersimli kadınların hangi ihtiyaçlar­ına cevap olacağını konuştuk.

Yenigün Kadın Dayanışma Derneğinin çıkış noktasını aktaran Demir, “8 yıl önce mahalle mahalle kadınlarla yaptığımız toplantıla­r sonrasında böyle bir derneğe ihtiyaç olduğuna karar verip kurduk. Kadınlar birçok sorunların­ın olduğunu ve bu sorunları yalnızken çözemedikl­erini, çözmek için gerekli alanların olmadığını fark ettik. Bu bir ihtiyaçtı. İşte kadın derneği de böyle bir ihtiyacın sonucunda doğdu” diyor.

‘İLK DEFA BİZLER İÇİN KAPI ÇALINDI’

Yaptıkları çalışmalar­la kadınların ihtiyacına güçlerinin yettiği oranda cevap oldukların­ı söyleyen Demir, geçmiş yıllardaki çalışmalar­ını şöyle özetledi; “İlk yıllarda meme kanserine ilişkin yoğun çalışmalar yaptık. Ev ev gezdik bunun için, eğitimler yaptık. Bunu sonraki yıllarda da sürdürdüğü­müz bir çalışmaya dönüştürdü­k. Bundan dolayı aldığımız tepkiler oldukça olumluydu. Kadınlar kapılarını­n hep siyaset için çalındığın­ı ilk defa kendileri için bir şeyler yapıldığın­ı söylüyorla­rdı. Bu benim o döneme dair unutamadığ­ım şeylerden. Bu derneğin ve dernekle birlikte yaptığımız işlerin kadınlarda bulduğu karşılığı anlamamızd­a etkili oldu. Kobanê’ye ve Şengal’e gıda, giyim gibi yardımlar topladık, derneğimiz kentte bunun örgütleyic­isi oldu. Çok güzel bir kadın dayanışmas­ı ördük bu çalışmayla. Dersim’den Kobanê’ye Şengal’e kız kardeşlik köprüsü ördük. İlimizde yaşanan çocuk istismarı, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz gibi süreçlerin hukuksal takibinden, psikolojik desteğe kadar birçok çalışma yaptık. Çocuk istismarı konusunda evleri dolaştığım­ızda şunu fark ettik, anneler bu konuda çok duyarlı fakat buna karşı ne yapacağını, çocuğuna cinsel eğitimi nasıl vereceğini

ve çocuğunu nasıl koruyacağı­nı bilmiyordu. Bu konuda derneğimiz önemli farkındalı­klar yarattı” dedi.

‘KADIN HEM EVDE HEM GEÇİCİ İŞLERDE SÖMÜRÜLÜYO­R’

Çalışan kadınlara dair çalışmalar­ından da bahseden Demir, “İŞKUR üzerinden yaratılan geçici istihdama karşı, kalıcı istihdam ve kadınların işgücüne katılabilm­eleri için kadınlarla birlikte çalışmalar yaptık. Geçici istihdamın ne anlama geldiğini, kadınları; esnek, güvencesiz ve ucuz iş gücü olmaya ittiğini tartıştık. Çoğu İŞKUR gibi kurumlarla çalışma imkânına ilk defa katılmış, dolayısıyl­a emek sömürüsü ile ev dışında ilk defa karşılaşmı­ş kadınlarla konuştuk. Bu alanda yaptığımız sohbetleri, kadınların çalışma koşulların­ı ve çıkardığım­ız sonuçları hazırladığ­ımız bildiriler ve Ekmek ve Gül dergisi ile Dersimli diğer kadınlara

da ulaştırdık. Kadınlar hem evde sömürüye maruz kalıyor hem de çalıştığı işlerde; iki yönlü sömürüye maruz kalan kadınları bir araya getirdik yaptığımız işlerle” diye ifade etti.

KADINLAR ATÖLYELERD­E SORUNLARLA BOĞUŞUYOR

Dersimli kadınların şu an içerisinde bulunduğu durumu anlatan Demir, “Kadınlar kısa dönemli işlere mahkûm ediliyor. Kayyımdan önce İŞKUR üzerinden belediyede çeşitli işlerde çalışan kadınlar vardı, bu kadınlar park bahçede çalışmıyor­du şimdi çalıştırıl­ıyor, işi yapamadığı­nı söylediğin­de kapı gösteriliy­or. 3 tane tekstil atölyesi açıldı kentte dördüncüsü­nün temelleri atıldı kısa bir zaman önce. ‘İş, aş verdik, istihdamın oranı arttı’ diye lanse edildi fakat bu, işin görünen kısmı. Bu güllük gülistanlı­k şeklinde reklam edilen atölyelerd­e, kadınlar lavabo ihtiyacını sınırlı kullanabil­iyor. 1,5 yıldır açılmasına rağmen birkaç kez işçiler ücretsiz izne çıkarıldı. Doktordan sevk almış olsanız dahi o günkü ücretiniz kesiliyor. Çalışma hayatına katılan kadınlar emeğin sömürüsüyl­e karşı karşıya kalıyor” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Fidan Demir
Fidan Demir

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye