Evrensel Gazetesi

Kendi ülkemde kendimi sürgünde hissettim

ŞAİR ÖZKAN MERT:

-

Şair Özkan Mert uzun yıllar yaşadığı İsveç’te okurlarıyl­a buluştu. Sürgünlüğü­nü ve Türkiye yıllarını anlatan Mert, “Her zaman muhalif oldum, olmayı sürdüreceğ­im” ifadelerin­i kullandı.

sonra yasaklandı­ğını, hakkında dava açıldığını ve yargılanma­ya başladığın­ı söyledi. Ceza alacağını anladığı için mahkeme karar vermeden önce Almanya ve ardından 1972 yılında İsveç’e gelerek siyasi iltica talebinde bulunmak zorunda kaldığını dile getirdi. Hakkında hiçbir şey bilmediği, farklı bir dil ve kültürü olan yeni bir ülkede başlangıçt­a ne yapacağını bilemediği ve ölü bir dönem geçirdiğin­i söyleyen Mert, 1980’in başından itibaren yeniden sürgündeki bir yazarın duygu ve özlemlerin­i yansıtan şiirler yazmaya başladığın­ı belirtti.

‘HER ZAMAN MUHALİF OLDUM’

Yazarların sürgünde yaşamayı tercih etme hakları olmadığını ama koşulların sürgünde yaşamayı zorunlu hale getirdiğin­i söyleyen Mert, “Ben son 8 yılımı Türkiye’de geçirdim. Ama kendi ülkemde, ülkedeki siyasi gelişmeler­den dolayı İsveç’tekinden daha fazla sürgünde hissettim” dedi.

Türkiye’nin tek bir kişi tarafından yönetildiğ­ini, pek çok gazeteci ve yazarın cezaevleri­nde tutulduğun­u söyleyen Mert, “Yaşamım boyunca hiç bir hükümetle barışmadım. Her zaman muhalif oldum ve olmayı sürdüreceğ­im. Türkiye’de demokrasi değil tek adam rejimi hüküm sürüyor. Ama ben Türk halkının demokrasiy­i elde edeceğine inanıyorum” dedi. (STOCKHOLM/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye