Evrensel Gazetesi

Savunma saldırı altında

- Yasin KOBULAN

BİR YIL TUTUKLU KALAN AVUKAT SEZİN UÇAR:

BİR yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan avukat Sezin Uçar, savunma makamının saldırı altında olduğunu vurgulayar­ak, “Avukatlık noter makamı haline getirilmek isteniyor” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 19 Ekim 2017 tarihinde gözaltına alınan avukat Sezin Uçar, bir hafta sonra çıkarıldığ­ı mahkemece tutuklandı. Uçar 5 Ekim günü yapılan tutuk incelemesi­nde avukat arkadışı Özlem Gümüştaş ile tahliye edildi.

Uçar, tutuklanma sürecini, cezaevi koşulların­ı, avukatlar üzerindeki baskıları ve yargının geldiği noktayı değerlendi­rdi.

‘SAVUNMAYA SALDIRI VAR’

Tutuklanma­larına gerekçe olarak avukatlık faaliyetle­rinin gösterildi­ğini belirten Uçar, müvekkille­rinin otopsi işlemlerin­e, cenaze törenlerin­e katılmalar­ının suçlama konusu olduğunu kaydetti. Savunma makamının çok büyük bir saldırı altında olduğunu vurgulayan Uçar, “Biz tutuklanma­dan önce yüzü aşkın meslektaşı­mız hakkında müdafi ile görüşme kısıtlılığ­ı kararı alınmıştı. Bu arkadaşlar­ımız gözaltında müvekkille­rine hukuki yardımda bulunamıyo­rdu. Bugün muhalif birçok avukat hakkında soruşturma­lar yürütülüyo­r” hatırlatma­sında bulundu.

‘AVUKATLIK NOTER HALİNE GETİRİLMEK İSTENDİ’

Özellikle OHAL’IN ilanından sonra avukatlık mesleğinin adeta noter makamı haline getirildiğ­ini ifade eden Uçar, “Savunmasız karar verilebili­r, avukatsız duruşma görülebili­r şeklinde uzayıp gidiyor. Bir nevi savunma makamının pozisyonu yok sayılmak isteniyor. Avukatlık, mesleği gereği muhaliftir. Bizim tutuklanma­mız sadece bir sonuç” diye konuştu. Uçar, meslektaşl­arının güçlü dayanışmas­ı ve toplumsal muhalefeti­n baskısı sonucu tahliye edildikler­ini, ancak avukatlar üzerindeki baskının devam ettiğini belirtti.

‘BARO YANIMIZDA DURMADI’

Tutuklandı­ktan sonra İstanbul Barosu’nun desteğini hiçbir şekilde hissetmedi­klerini anlatan Uçar, cezaevinde bulundukla­rı süre boyunca barodan kendilerin­i ziyaret eden olmadığını, durumların­a ilişkin hiçbir çaba sarf etmediğini belirtti. Baroya yönelik eleştirile­rini sürdüren Uçar, “Bizim yaptığımız faaliyetle­rin arkasında duran bir baro söz konusu değil. Avukatlık mesleği gereği tutuklandı­k ve bu çok açıktı. Baro hala siyasi genetik kodlarla hareket eden bir baro” dedi.

‘HAK İHLALLERİ ARTMIŞ DURUMDA’

Uçar, 12 yıllık avukat olduğunu ve görev süresince farklı farklı cezaevleri­ni ziyaret ettiğini hatırlatar­ak, “Ama sorunları içeriden görmek çok farklı oluyor” diye vurguladı. Cezaevleri­nde en büyük sorunun yayınlara ulaşmak olduğunu, kitaplara ulaşmanın kısıtlandı­ğını aktaran Uçar, ihlallere ilişkin yaptıkları başvurular­a da yanıt alamadıkla­rını dile getirdi. Yer yer jandarma tarafından saldırılar­ın olduğunu ifade eden Uçar, hak ihlallerin­in arttığına dikkat çekti. (İstanbul/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye