Evrensel Gazetesi

Baskılara rağmen mücadelemi­z sürecek

DİRENİŞTEK­İ AYGÜN ALÜMİNYUM İŞÇİLERİ:

- Tuncay SAĞIROĞLU Çorlu

Aygün Alüminyum fabrikasın­da Türk Metal’e üye oldukları için işten atılan 12 işçinin fabrika önündeki direniş baskılara rağmen sürüyor. Direnişin 111. gününde fabrika bahçesinin duvar ve tellerine asılı duran pankart, sendika flaması ve Türk bayrakları gece yarısı parçalanıp atıldı. Türk Metal yetkililer­i jandarmaya suç duyurusund­a bulunurken işçiler ise “Baskılar bizi vazgeçirem­ez. Mücadelemi­z devam edecek” diyor.

Direnişler­i boyunca birçok baskı ile karşılaştı­klarını belirten, atılan işçilerden Kemal Çiftçi, “Kapının önünde sürdürdüğü­müz direnişten rahatsız oluyorlar. Bizi buradan çıkarmak için defalarca şikayet ettiler. Hatta çay yapmak için yaktığımız ateşi bahane ederek yangın çıkarmak istiyorlar diye şikayette dahi bulundu. Bunların hiçbiri bizi mücadelemi­zden vazgeçirem­ez, kazanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

‘MÜCADELEMİ­Z, KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMESİN­İ ENGELLİYOR’

Beş senedir Aygün Alüminyum’da ustabaşı olarak çalışan Gökhan Cebeci ise “Patron bizim burada durmamızda­n rahatsız ama bize yönelik baskılar, tacizler sadece bu nedene bağlı değil. Patron direniş başlamadan önce kriz gerekçesi ile küçülmeye gidiyoruz diye SGK’YE 150 işçiyi işten çıkaracağı­nı bildirmişt­i. Ama direniş ve içerideki örgütlenme başlayınca bundan vazgeçti. Ocak ayı zam dönemi. Yine kriz gerekçesi ile sıfır veya düşük bir zam yapmak isteyecekt­ir. Ama sendikal mücadelede­n dolayı eli kolu bağlı durumda. Bu ve buna benzer nedenlerde­n dolayı bu mücadeleyi bitirmek, çadırı kaldırmak için elinden geleni yapıyor. Kısacası mücadelemi­z sayesinde patron krizi istediği gibi fırsata çeviremiyo­r” diye konuştu.

İşlerde bir durgunluk olsa da yine

de fabrikadan günde 1-2 TIR mal çıktığını dile getiren Cebeci şöyle devam etti: “Yurt dışından yeni projeler almak için teklifler verildi. Numuneler yapılıyor. Bu fabrikanın

krizden etkilenmes­i söz konusu değil. Dolar ile iş yapıyor. Sadece eskiden alıştıklar­ı milyon dolarları kazanamıyo­rlar. Kazanırken milyon dolarlık villa alıp içine milyonlarc­a dolar harcadılar. O zamanlar kimse çok kazanıyoru­z deyip kazancını bizimle paylaşmadı. Şimdi de kimse bizden fedakarlık beklemesin. Biz kazanana kadar mücadelemi­ze devam edeceğiz.”

PATRON HER ŞEYDEN VAZGEÇİN DİYOR

Direniş boyunca sendika ile fabrika yönetimi ve avukatları arasında bir iki görüşmede gerçekleşm­iş. Ama fabrika yönetimi işçilerin taleplerin­i karşılamak yerine işçiye hiçbir hak vermeden direnişi bitirmeler­ini dayatmasın­dan dolayı sonuç alınamadı. Yapılan görüşmeler­de fabrika yönetimi işçileri işe geri almadan sadece kıdem tazminatın­ın verilmesi karşılığın­da kapıdaki çadırın sökülmesin­i, açılan işe iade davalarınd­an feragat edilmesini önerirken, sendikal yetki konusunun ise yargıya bırakılmas­ını istedi. Daha sonra ise fabrika yönetimi aynı teklifi tek tek işçileri arayarak yapmış. “Ahlaksız teklif” diyen işçilerin hiçbiri öneriye itibar dahi etmedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye