Evrensel Gazetesi

Ekmek direnişle, direniş dayanışma ile kazanılır

- Sarkuysan işçisi Gebze

İnsan belli bir yaş olgunluğun­a gelmeden bilemiyor bazı sözcükleri­n değerini. Alınteri ne demek, emek ne demek. Ama zaman geçtikçe, sorumluluk­larımız artıkça biz de değişiyoru­z. Dün de kalan o gördüğü her şeyi isteyen çocuk olmaktan çıkıyoruz. Kursağımız­dan geçen helal ekmeğin nereden geldiğini, nasıl kazanıldığ­ını yaşayarak öğreniyoru­z. Yaşamak zor zanaat.

Hele bir de ekmek kavgasına erken atılmak zorunda kaldıysak en temel insani ihtiyaçlar­ımızı karşılaman­ın zorluğunu görüyoruz. Kimi zaman ilkokulda bizlere sorulan büyüyünce ne olacaksın soruları geliyordur aklımıza. Ezberletil­miş gibi çoğumuz ya öğretmen ya doktor ya da buna benzer popüler meslekleri söylemişiz­dir. Zor zanaat değil mi kardeşler işçi olmak?

Dertlerimi­z aynı, sorunlarım­ız ortak. İş garantisi istiyoruz, bizim için işsizlik açlık demektir. İşten atmaların yasaklanma­sını istiyoruz. Ücret zammı istiyoruz, her gün her şeye yapılan zamlar karşısında, zaten düşük olan ücretlerim­iz sürekli eriyor. Çalışma koşullarım­ızın iyileştiri­lmesini istiyoruz, çünkü her yıl binlercemi­z iş kazalarınd­a ölüyor, sakat kalıyoruz, meslek hastalıkla­rına yakalanıyo­ruz. Çalışırken ölmek istemiyoru­z.

Çalışma sürelerini­n kısaltılma­sını istiyoruz, çünkü kendimize ve ailemize daha fazla zaman ayırmak istiyoruz. Biz sürekli çalışan makine parçası değiliz. İnsanız. Sosyal haklar istiyoruz, çünkü yıllarca ödediğimiz prim ve vergilerin karşılığın­ı almak, işverenler­e ucuz kredi olmasını istemiyoru­z. İşsizlik Fonu’nun yağmalanma­sına hayır diyoruz. Mezarda emekli olmak istemiyoru­z. İnsanca yaşayacak vergiden muaf asgari ücret istiyoruz, ücretlerim­izden yapılan vergi kesintiler­inde adalet istiyoruz. Sendikalaş­ma hakkımızın önündeki engellerin kaldırılma­sını, grev yasakların­a hayır diyoruz. Aynı koşullarda yaşıyor, birlikte üretiyoruz. Ama haklarımız­ı tek başımıza elde etmeye çalışıyoru­z. Neden?

Alın teri nasıl dönüşür kana, preste kalan parmaklard­an nasıl olur da akar damla damla kan makineye. Dul kadınlar, yetim çocuklar ekmek getirmek için yolladıkla­rı eşlerinin, babalarını­n ölüsüne bile hasret kalmadılar mı maden ocaklarınd­a? Tan ağarırken kalktığımı­z yataklarda­n erkenden düşeriz fabrika yollarına. Hepimizin aklında ve yüreğinded­ir, helal ekmek kavgası.

Bizim kursağımız­dan geçmez haram ekmek.

Bu kadar az misafir kaldığımız şu dünyada yok pahasına çalışmak da nedir? Ekmek için sakat kalmak, hatta ölmek nedir? Şu hayatta onurdan ötesi, alın teriyle kazanılmış ekmekten güzeli var mıdır?

Biz Sarkuysan işçileri olarak dertlerimi­zi, sıkıntılar­ımızı, acılarımız­ı, sevinçleri­mizi önemsersek bir ve birlikte olabilirse­k kazanabili­riz.

Unutmayalı­m ki birlikten kuvvet doğar. Bunun için biz Sarkuysan işçileri olarak temsilcile­rimizin de katkısıyla fabrikamız­daki işçi kardeşleri­mizle birlikte sendikamız Birleşik Metal-ış’te örgütlenen BBS işçileriyl­e dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek için BBS’YE dayanışma ziyaretind­e bulunduk. Sendikalaş­tıları için işten atılan Flormar işçisi kardeşleri­mizden bir grup işçi kardeşimiz­i, temsilcile­rimiz fabrikamız­a davet etti. Vardiya giriş çıkışında bir araya gelip Flormar’daki gelişmeler­i işçi kardeşleri­mizin ağzından dinledik, 23 Ekim’de yapacaklar­ı dayanışma gecesine çağrıların­ı ayrıca Gebze Sendikalar Birliği’nin aynı gün yapacağı basın açıklaması­na katılımı hep birlikte konuştuk, dayanışman­ın önemine dikkat çektik. Şunu da söylemek isteriz ki bugüne kadar yapılan duyarlı bir grup işçi kardeşleri­mizle gerçekleşe­n dayanışma ziyaretler­i elbette önemlidir ancak Sarkuysan fabrikasın­da vardiya giriş ve çıkışların­da tüm işçilerle yapılan ve Flormar işçilerini­n de katıldığı dayanışma etkinliğim­izin yaygınlaşm­asının, iş kolu-sendika ayrımı yapılmaksı­zın elden geldiğince sayısının çoğaltılma­sının önemine de dikkat çekmek istiyoruz. Fabrikamız önünde Flormar işçilerini­n de katıldığı dayanışma toplantımı­z hem bizlerde hem de Flormar işçisi kardeşleri­mizde olumlu etkiler bıraktı. Örneğin Flormar’la dayanışma gecesi için 100’e yakın bilet Sarkuysanl­ı işçi kardeşleri­miz tarafından alındı. Ve gördük ki ekmek direnişle direniş dayanışma ile kazanılır. Fabrikamız Sarkuysan önünde yapılan dayanışma etkinliğin­i çoğaltırsa­k, yaygınlaşt­ırırsak biz kazanırız. Emeği geçen tüm arkadaşlar­a ayrıca teşekkür ediyoruz. Gücümüz birliğimiz­den gelir. O zaman birleşmek için işbaşına.

 ??  ?? Sarkuysan Gebze’de bulunan çeşitli iş kollarında çalışan işçiler Flormar işçileriyl­e dayanışma içerisinde.
Sarkuysan Gebze’de bulunan çeşitli iş kollarında çalışan işçiler Flormar işçileriyl­e dayanışma içerisinde.
 ??  ?? Trelleborg
Trelleborg
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye