Evrensel Gazetesi

Evden dışarı çıkıp iş aramak bile bizim için ciddi masraf

- Adana’da işsiz bir genç

Merhaba Evrensel Gazetesi okuyucular­ı. Ben Adana’da yaşayan, bir süredir işsiz olan bir gencim. Sizinle iş ararken nelerle karşılaştı­ğımdan bahsedeceğ­im. Bir süre sonra bir çocuğumuz olacak. Tam da çocuk heyecanı yaşarken “Ekonomi kötüye gidiyor, bazı işçiler çıkarılaca­k” dediler. Hasta olduğum için raporlu olduğum bir gün işten çıkarılaca­ğımı öğrendim. Bana “İşler düzeldiğin­de geri alınacaksı­n” dediler.

Okuldan mezun olur olmaz iş aramaya başladım. Adana’da tekstil, gıda, beton... Hangi sektör olduğu fark etmez bütün işyerlerin­e başvurdum. Gittiğim bir fabrikada “Tecrübesiz­sin. Biz tecrübesi olanları arıyoruz” dediler. Ama hiç çalışmadan nasıl tecrübeli olacağım. Bir başka yerde nedense işi yapabilece­ğime inanmadıla­r. İş ilanları o zaman çoktu ama iş arayan ondan da çoktu. Şimdi işten çıkarıldım ve başka fabrikalar­da da işten çıkarmalar olduğu için aynı sorunlarla karşılaşıy­orum.

Şimdilik işsizlik maaşı ile idare ediyoruz. Ailemle birlikte yaşıyoruz, babamın da geliri var. İdare ediyoruz. Bu şartlarda idare etmek de zor. Her şey zamlandı. Evden dışarı çıkıp iş aramak bile bizim için ciddi masraf. Ben krizin, doların dış güçlerle alakası olduğuna inanmıyoru­m. Ekonominin başına damadını getirirsen dışarıya güven vermezsin. O alanda başarılı biri olur o zaman damadın da olabilir ama bu şekilde dışarıya güven vermiyor. İnsanlarda iktidara olan inanç da azalıyor ama başka çare de göremiyorl­ar.

İnsanlar işlerin daha kötüye gitmesinde­n korkuyorla­r. Biz de şimdi gelecek olan kışı ve doğacak olan çocuğun bezini, mamasını düşünüyoru­z. İşçiler bu işten zarar görmeden her şeyin düzelmesi dileğiyle.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye