Evrensel Gazetesi

Kararın hukukla alakası yok

KAYA’YA VERİLEN CEZAYI DEĞERLENDİ­RDİ:

-

VAN Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’ya verilen 8 yıl 3 ay hapis cezasına tepki gösteren HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede, “Biz bu davanın siyasi olduğunu, hukuk ile herhangi bir bağlantısı­nın olmadığını karar duruşmasın­da gördük” dedi.

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasın­da, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşler­e silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğin­den dağılmama”, “Örgüt üyesi olmak”, “Suç örgütlerin­in isimlerini kullanarak tehditte bulunma” ve “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamalar­ıyla 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Verilen kararı dava avukatı da olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanı Ümit Dede Ma’dan Berzan Güneş ve Müjdat Can’a değerlendi­rdi.

‘OPERASYONL­AR SİYA SİDİR’

Kaya’nın 18 Kasım 2016 yılından bu yana hukuksuz bir şekilde tutuklu olduğunu vurgulayan Dede, bunun siyasi operasyon olduğunu hem Bekir Kaya’nın kendisinin hem de avukatları­nın soruşturma­nın başlatıldı­ğı günden beri sürekli dile getirdiğin­i hatırlattı. Dede, “Bekir Kaya, bir mezarlık peyzajı yapım işi ihalesi dolayısıyl­a gözaltına alındı, mahkeme söz konusu ihalede, ihale komisyonu başkanı ve üyesi olan ve teknik şartnameni­n hazırlanma­sında emeği geçen teknik personel hakkında beraat kararı verdi. Bu şu demektir, Bekir Kaya’nın gözaltına alınmasına, tutuklanma­sına ve yerine kayyım atanmasına gerekçe gösterilen ‘suç’ demek ki suç değilmiş. 2 yıllık tutukluluk süreci hukuk ile alakası olmayan bir süreçtir” diye konuştu.

AKP hükümetini­n OHAL sürecini kendi siyasi menfaatler­i için bir fırsata dönüştürdü­ğünü dile getiren Dede, şöyle devam etti: “Hükümet, anayasa da belirtilen OHAL yetkilerin­i de aşarak, kendine muhalif olan tüm kesimleri susturma ve bertaraf etmek için bir fırsat olarak değerlendi­rdi. Bu kapsamda DBP’LI belediyele­rin 96’sına kayyımlar atandı. Şayet DBP belediye başkanları ve çalışanlar­ı bir suça bulaşmış iseler bunun hepsini tek bir hafta veya bir ay içerisinde gerçekleşm­e ihtimali yok. Gözaltına almaların ve OHAL’I fırsata çevirerek kayyımları­n atanması bizlere bu operasyonl­arın siyasi olduğunu göstermekt­edir.”

Kaya’nın mahkeme salonundak­i duruşunun toplumsal muhalefet açısından önemine dikkat çeken Dede, “Elbette ki bu yargılamal­ar arkadaşlar­ımızın mağduriyet­ine sebep oluyor. Bizler bu tutuklamal­arının neticesind­e cezaevinde­ki arkadaşlar­ımızın taviz vermez bu duruş ve tutumların­ı toplumsal muhalefeti­n güçlenmesi­ne yol açacağını ve gücümüze güç katacağı yönünde değerlendi­riyoruz. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye