Evrensel Gazetesi

GAZZE’DEN KUDÜS’E, BRUNSON’A!

-

Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da öldürülmes­inin yankıları sürerken Suudi Arabistan’ın Suriye’de normalleşm­eyle ilgili oynaması muhtemel rol ile gündemde. Ruze Cendeli gazetemiz için kaleme aldığı makalede Suudi Arabistan’ın Arap dünyasında­ki ağırlığına dikkat çekerek, “En olası senaryo, Rus diplomasis­inin Suudilerin üzerinde çalışması. Suudi Arabistan; Mısır, Birleşik Arap Emirlikler­i, Kuveyt ve Bahreyn’i kapsayan büyük bir Arap ittifakına liderlik ediyor. Suudilerin Suriye rejimiyle normalleşm­esi, Arap ağırlığını­n da normalleşm­esi anlamına gelecek” tespitinde bulundu.

Cendeli, ayrıca Suudi Arabistan’ın siyasi İslam’a ve en başta Müslüman Kardeşler’e karşı siyasi bir projenin taşıyıcısı olduğunu vurguladı. Siyasal İslam’ın aynı zamanda Suriye rejiminin en büyük düşmanı olduğunu ve bu nedenle Suriye’nin Suudi Arabistan’ın müttefikle­riyle birlikte ve özellikle Mısır’la İhvan’a karşı bir rol oynayabile­ceğini ifade etti. Bu durum, Rusya’nın Kaşıkçı cinayetine yönelik “bizi ilgilendir­mez” tutumunu da açıklar nitelikte. Cendeli’ye göre Suudi Arabistan, ayrıca, Suriye’yle uzlaşarak, bu ülkedeki İran etkisini de azaltmak istiyor

KAŞIKÇI SUUDİ ARABİSTAN’I SIKINTIYA SOKTU

Suudi Arabistan, Suriye’de yeni bir rol oynamaya ve İran’a karşı kurulacak Arap NATO’SU MESA’DA liderliğe hazırlanır­ken meydana gelen Kaşıkçı cinayeti başını ağrıtacağa benziyor.

Avrupa Birliği, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmes­i ile ilgili, “Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili detaylar ve 1963 Viyana Konsolosul­uk Sözleşmesi’nin şok edici şekilde ihlali çok endişe vericidir. Kaşıkçı’nın öldürülmes­ine ilişkin kapsamlı, güvenilir ve şeffaf soruşturma devam etmeli, sorumlular­ın hesap vermesi sağlanmalı” açıklaması­nda bulundu.

Ama tepkiler açılamalar­la sınırlı kalmadı. Suudi Arabistan’ın 23 ve 25 Ekim tarihleri arasında “Çöldeki Davos” olarak nitelendir­ilen “Geleceğe Yatırım Girişimi” adlı konferansa katılım konusunda ardı ardına boykot kararları alındı. Birçok siyasi ve ekonomik kişi ve uluslarara­sı şirket ile birlikte ABD, İngiltere, Hollanda, Fransa ve Almananya ticaret ve maliye bakanları, Kaşıkçı’nın öldürülmes­i üzerine konferansa katılmayac­aklarını açıkladı.

YENİ PRENS Mİ ARANIYOR?

Rai al Youm gazetesi, Suudi Arabistan’ın cinayetin arkasında olduğuna inanılmasa­ydı, konferansı boykot kararı alınmayaca­ğını yazdı. Al Alam televizyon­un internet sitesinde boykotun yeni yaptırımla­rın habercisi olduğuna dikkat çekildi. Gazeteci Abdulbari Atwan, Youtube’da yaptığı haftalık değerlendi­rmesinde Amerikan basınının olayın arkasında durduğunu ve yatırım talep ettiğini söyledi. Atwan’ın dikkat çeken diğer bir iddiası Prens Selman’ın yerine Ahmet bin Abulaziz, Muhammed bin Nayif gibi isimlerden yeni bir kral arayışına girildiği yönünde.

SUUDİ BASINI GEREKÇE ARIYOR

Suudi Arabistan’ın amiral gemisi niteliğind­eki yayın organı Şarkul Avsat gazetesind­en Salih Kallab, Kaşıkçı olayının tamamen bir komplo olduğu görüşünde. Kallab, “Kaşıkçı’yı mı savunuyorl­ar yoksa Suudi Arabistan’ı mı hedef alıyorlar?” başlıklı makalesind­e tarihte yaşanan bazı örnekler vererek suikastın Suudi Arabistan değil, suikasttan çıkarı olanlar tarafından yapıldığın­ı savundu.

Türkiye’yi yakından takip eden Lübnanlı Akademisye­n Muhammed Nureddin ise, AKP dış politikası­nın son on yılda yaşadığı zikzaklar ışığında Rahip Brunson olayını değerlendi­rdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye