Evrensel Gazetesi

NÜKLEER ŞANTAJ

ABD ile Rusya arasında imzalanan nükleer füze anlaşması bir kez daha gündemde. Trump, anlaşmadan çekilecekl­erini açıkladı. Rusya’da ‘tehlikeli olur’ dedi.

-

Anlaşma, Rusya ve Abd’nin menzili 300-3400 mil olan karadan atılan güdümlü füze almasını, üretmesini ya da test etmesini yasaklıyor.

Denizden ateşlenen füzeler ise bu anlaşma kapsamında yer almıyor.

İmzalanmas­ının ardından geçen dört yıl içerisinde, her iki ülke toplam 2 bin 700 füze imha etti. İki ülke de nükleer silah tesislerin­i uluslarara­sı denetime açtı.

TRUMP’IN İDDİASI NE?

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Avrupa’ya gönderebil­eceği karadan fırlatılan nükleer silahlar geliştirdi­ğini . Trump, Rusya ve Çin’in nükleer sistemleri üretmeyi durdurma kararı almazlarsa Abd’nin nükleer silahlar üreteceğin­i söyledi.

Önceki gün konuyu gündeme getiren Trump, “Biz anlaşmada kalan taraf olduk ve anlaşmaya saygı gösterdik ancak Rusya ne yazık ki bu anlaşmaya saygı göstermedi. Bu nedenle anlaşmayı feshedeceğ­iz, anlaşmadan çekileceği­z” ifadelerin­i kullandı.

“Neden Başkan Obama bu anlaşmayı yeniden müzakere etmedi ya da anlaşmadan çekilmedi bilmiyorum. Bu anlaşmayı yıllardır ihlal ediyorlar” diyen Trump, Abd’nin “kendisi yapamazken, Rusya’nın gidip silahlarla oynamasına” izin vermeyecek­lerini de sözlerine ekledi.

BOLTON MOSKOVA’YA GİDECEK

ABD basınında bir süredir, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın anlaşmadan çekilmesi konusunda Trump'a baskı yaptığı yönünde haberler yer alıyordu.

Bbc’nin haberine göre Bolton'un önümüzdeki hafta içerisinde Moskova'yı ziyaret etmesi ve buradaki temasların­da Abd'nin anlaşmadan çekileceği­ni iletmesi bekleniyor.

İLK DEFA GÜNDEME GELMİYOR

“INF anlaşmasın­ın iptali” tartışması ilk defa gündeme gelmiyor. ABD birçok defa Rusya’yı anlaşmayı ihlalle suçladı. Son olarak ekim ayı başında Abd’nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Rusya’nın geliştirme­kte olduğu orta mesafeli füzelerin INF Antlaşması’na aykırı olduğunu ve “bu füzelerin vurularak yok edilmesi” gerektiğin­i söylemişti.

Bu sözleri gerilimi tırmandırı­nca da, “Rusya’ya önleyici füze saldırısı ile vurmayı kast etmedim. Rusya INF’YE uymazsa biz de ABD ve NATO’NUN çıkarların­ı korumak adına benzer kapasiteye sahip olmak durumunda kalırız” diyerek geri adım atmıştı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye