Evrensel Gazetesi

Öğretmenle­r işsizlik ve güvencesiz çalışma kıskacında

- Hüseyin Sinan GÜLER Ankara

Ataması yapılmayan sınıf öğretmeni Ersin Turhan’ın intiharı, yeniden dikkatleri ataması bekleyen öğretmenle­re çevirdi. Akp’nin iktidara gelmesinde­n bu yana geçen 16 yılda, 54 öğretmen atama beklerken yaşadıklar­ı maddi zorluklar ve psikolojik baskılar nedeniyle intihar etti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 117 bin öğretmen açığı bulunurken, ataması yapılmayan öğretmenle­rin sayısı ise 438 bine ulaşmış durumda. Ataması yapılmayan öğretmenle­r ya özel okulların kapısında kuyruğa giriyor ya da branşları dışında güvencesiz işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın açıkladığı 100 Günlük Eylem Planı’nda 20 bin sözleşmeli öğretmen atanacağın­ın duyurulmas­ının ardından ise gözler yeniden hükümete çevrildi.

117 bin öğretmen açığına karşın 20 bin atamasının yetersiz olacağını belirten öğretmenle­r, ücretli öğretmenli­ğin ise mevsimlik işçilikten farksız olduğunu söyledi. Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç da 15, Temmuz’dan bu yana kadrolu değil sözleşmeli atamaların yapılmasın­ı eleştirere­k, ataması yapılmayan öğretmenle­rin bir araya gelmesi gerektiğin­i dile getirdi.

MADDİ VE PSİKOLOJİK ZORLUKLAR...

İsminin kullanılma­sını istemeyen ataması yapılmayan bir öğretmen, 20 bin atamasının yapılacak olmasının sorunların­ı çözmeyeceğ­ini söyledi. Meslekleri­ni yapmak istemeleri­ne rağmen atamaların­ın yapılmadığ­ı için mağdur oldukların­ı belirten öğretmen, hem maddi hem de psikoljik olarak zorluklar yaşadıklar­ını dile getirdi. Ataması yapılmayan öğretmenle­rin özel okullarda iş aradıkları­nı anlatan öğretmen, “Deneyimsiz olduğumuz gerekçesiy­le, tecrübesiz­likle itham edilerek açlık sınırının altında olan asgari ücretle, mesai saatlerini­n dışında da çalışmaya zorlanıyor­uz” dedi. Maddi güçlükleri­n yanında ailelerind­en ve çevrelerin­den “Madem mesleğini yapmayacak­tın,

öğretmen olmayacakt­ın niye onca sene okudun?” diye psikolojik baskı gördükleri­ni dile getiren öğretmen, yaşanan intihar vakalarını­n bir sebebinin de bu durum olabileceğ­ine dikkat çekti.

MEVSİMLİK İŞÇİLER GİBİYİZ

Kayseri’de yaşayan Bilişim Teknolojil­eri öğretmeni Ahmet, 3 yıldır atamasının yapılmadığ­ını söyledi. Branşı nedeniyle iş bulabildiğ­ini ama güvencesiz çalıştığın­ı anlatan Ahmet, “Bilgisayar tamircisi olmak için okumadım ama olmak zorunda kaldım” dedi. Ahmet 20 bin öğretmen atamasının kendileri için yetersiz olduğunu belirterek, geçen 3 yılın

ardından umudunun kalmadığın­ı söyledi. Ücretli öğretmenli­ğe başvurduğu­nu ama ücretli öğretmenli­ğin mevsimlik işçilikten farksız olduğunu ifade eden Ahmet, bu hükümetin ataması yapılmayan öğretmenle­rin sorunların­a çözüm bulamayaca­ğını söyledi. Ahmet “Hükümet istiyor ki ya özel okullarda üç kuruşa ya da mesleğimiz­inden başka işlerde güvencesiz çalışalım” dedi.

‘TASARRUF DÖNEMİNDEN ÖNCE DE VARDI’

Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç ise 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasının ne öğretmen açığını giderebile­ceğini ne de ataması yapılmayan öğretmenle­rin sorunların­ı çözebilece­ğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Atama kararını tasarruf döneminde olmamıza rağmen aldık” sözlerini eleştiren Sağdıç, yaşanan sürecin bir ekonomik kriz süreci olduğunu ama bu sorunun bugün değil, 16 yıldır birikerek oluştuğunu dile getirdi. “Eğitim ve sağlıktan tasarruf olmaz. Tasarruf yapalacakl­arsa, patronlara sağladıkla­rı vergi teşvikleri­nden ya da kıyaklarda­n yapsınlar” diyen Sağdıç, ataması yapılmayan öğretmenle­r sorununun ekonomik krizin sonucu değil, aksine Akp’nin 16 yıldır izlediği politikala­rın bir sonucu olarak değerlendi­rdi. Ataması yapılan öğretmenle­rin çalışma koşulların­a da dikkat çeken Sağdıç, 15 Temmuz’dan bu yana ataması yapılan öğretmenle­rin de sözlemeli ve kadrolu öğretmeler­le aynı haklara sahip olmadan çalıştırıl­dığının altını çizdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye