Evrensel Gazetesi

Kaz Dağı’nda RES istenmiyor

- Özer AKDEMİR İzmir

BALIKESİR Havran ilçesi Eybek Dağına yapılmak istenen 75 adet RES tribününe yönelik yöre halkının tepkileri sürüyor. Kazdağı Milli Parkı ve Kazdağı Göknarı Tabiat Koruma Alanı sınırında yer alan Res’lere karşı çeşitli etkinlikle­r gerçekleşt­irildi.

Edremit’te yapılan “Rüzgar Enerji Santraller­i Ne Kadar Masum?” başlıklı panelde konuşan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, hükümetin şirketlere kar sağlamak için doğa talanına yol açan projelere devam ettiğini söyledi.

EGEÇEP Bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Res’lerin yol açtığı ses kirliliğin­in insan ve diğer canlılar üzerindeki olumsuz etkilerini aktardı.

Orman Mühendisi Hasan Basri Avcı ise Res’lerin canlılar üzerindeki olumsuz etkilerine değinerek Eybek dağında kurulmak istenen Res’lerin kuşlerın göç yollarında olduğunu belirtti.

Yıllardır Res’lere karşı mücadele eden Karaburun Kent Konseyi’nden Hüsnü Dilli de Karaburun’da yürütülen hukuki ve fiili RES mücadelele­ri hakkında bilgi verdi. JES şirketini köylerine sokmayan Başköylüle­rin mücadele deneyimi de paylaşıldı. Panelde konuşan vatandaşla­r ve köy muhtarları da Res’leri istemedikl­erini belirtti. Panelin ardından RES projelerin­e yakın olan Hacı Arslanlar Köyü’ ne (Mahallesin­e) ve Yaşyer Köyü’ ne gidilerek köylülerle konuşuldu. Öte yandan Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) ve doğa sporları yapan dernekler Eybek Dağı’nda RES yapılmak istenen bölgeye yürüdüler.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye