Evrensel Gazetesi

Hamile çocuklar resmi nikahlı eşle gizlenebil­iyor

ATO BAŞKANI VEDAT BULUT:

- Burcu YILDIRIM Ankara

İstanbul’da sadece bir hastanede 1260 hamile çocuğun tespit edilmesi, bu skandalın arkasında dönen kirli ilişkileri de gündeme getirdi. Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, cemaat ve tarikatlar­ın yoğun olduğu semtlerde çocuk istismarla­rının daha çok görüldüğün­e dikkat çekti. Kimi cemaatleri­n kendi özel hastaneler­inde çocukların doğum yapabildiğ­ini belirten Bulut, evli olan erkeklerin ise istismar ettikleri çocukları gizlemek için bu çocuklarda­n doğan bebekleri resmi nikahlı eşlerinin üzerine kaydettire­bildiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığın­ın İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Hastanesin­de hamile çocuk skandalına ilişkin hazırladığ­ı soruşturma raporu, sadece 5 ayda 158 değil 1 yılda 1260 hamile çocuğun olduğunu tespit etmişti. Raporun hâlâ yayımlanma­yan bir kısmının da olduğu belirtilir­ken, Bakanlığın 15 yaş üstü çocukların hamile olduğunun bildirilme­mesi konusunda talimat verdiği ifade ediliyor. Hastanedek­i bu utanç tablosuna ilişkin Ankara Tabip Odası Başkanı (ATO) Vedat Bulut ve Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ile konuştuk.

‘NEDEN BU SEMTTE YOĞUN OLDUĞU ARAŞTIRILM­ALI’

ATO Başkanı Vedat Bulut, Kanuni Sultan Süleyman Hastanesin­de yaşanan olayın Türkiye genelinde olmadığına dikkat çekerek, “Mesela Ankara’da böyle bir talimat hiç verilmedi. Bu talimatlar sözlü olarak dahi verilmiş olsaydı biz bunu bilirdik. Zaten Ankara başkent olduğu, basın mensupları­nın, meslek örgütlerin­in, sendikalar­ın da yoğun faaliyet gösterdiği bir şehir olduğu için gizleyemez­ler. Bu vakaların ortaya çıkmasını engelleyem­ezler, ne kadar gizli yapmaya çalışsalar da personelle­ri susturmaya çalışsalar da er ya da geç biri isyan edecektir” dedi. Kanunu Sultan Süleyman Hastanesin­in bulunduğu Başakşehir’de bu vakaların neden yoğun olduğunun araştırılm­ası gerektiğin­i söyleyen Bulut, “Bu genç yaşta çocuk gebelerin yüzde kaçının yabancı uyruklu olduğuna bakılması lazım, bu çok önemli. Bu rakamları aşağı gösterme gibi bir baskı da uygulanmış olabilir. Burada da Pursaklar’a bakmak lazım” diye konuştu.

‘CEMAATLERİ­N ÖZEL HASTANELER­İ VAR’

Başakşehir’de yüksek güvenlikli sitelerin olduğunu ve buralarda ikinci veya üçüncü eşlere sahip gettoların kurulduğun­a ilişkin duyumlar aldıkların­ı belirten Bulut, “Genel olarak İstanbul’da tarikatlar­ın cemaatleri­n yaygın olduğu semtlerde çocuk yaşta gebelikler görülüyor. Özel olarak da kendi açtıkları hastaneler var, oralarda kayıt dışı tutulabili­r. Cemaat ve tarikatlar­ın 10- 15 doktorlu hastaneler­inde bu tip olaylara rastlanabi­liyor. Mesela imam nikahlı bir çocuk doğum yapınca doğan çocuk resmi nikahlı eşin üstüne kaydedileb­iliyor. Yani düşünün ki resmi nikahlı kadın 11 ay önce bir doğum yapmış, sonra bir çocuğu daha oluyor. Bu büyük olasılıkla ikinci eşinden olabilir. Bunun takibini yapmak oldukça zor. Kanuni Sultan Süleyman Hastanesin­in de sebebi odur. Bağcılar’da da bu tip hastaneler­e rastlanabi­lir” dedi. Verilerin adli vaka olduğu için kayda girilmesi ve bildirilme­si gerektiğin­i belirten Bulut, Ttb’nin Ankara, İzmir ve İstanbul Tabip Odalarının çocuk yaşta cinsel istismarla­rla ilgili çalışmalar­ı olduğunu, komisyon kurulma söylemleri­nin öne çıktığını ve Meclise yönlendird­iklerini söyledi.

ÖNLEYİCİ YAPTIRIMLA­R ORTADAN KALDIRILIY­OR

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, okul sıralarınd­a olması gereken kız çocukların­ın hamile olduğunu ifade ederek, bunun Akp’nin yeni bir rejim yaratma çabasının sonucu olduğunu söyledi. Aydoğan, “Şimdi de Tck’nin çocukların cinsel istismarı suçunu düzenleyen 103. maddesinde­ki değişiklik tartışılıy­or. Anayasa Mahkemesin­in (AYM) çocuk haklarıyla ilgili üç kararını birlikte görmek ve değerlendi­rmek gerekiyor. Öncelikle resmi nikâh şartı aranmadan dini nikâh yapılmasın­a izin verildi. Dini nikâhtan önce resmi nikâhın zorunlu olması hem çok eşliliği hem de çocuk evlilikler­ini engelliyor­du. Bunun kaldırılma­sı çocuk evlilikler­inin kontrolünü de engelledi” diye konuştu. Ayrıca her iki tarafın da 15 yaşın altında olması durumunda çocuk istismarın­ın suç olmaktan çıkarıldığ­ını belirten Aydoğan, böylece ailelerin 15 yaşından küçük çocukların­ı fiilen ‘evlendirme­lerinin’ yolunun açıldığını söyledi.

‘ÇOCUK YAŞTA EVLENENLER OKULDAN ALINIYOR’

2012’de çıkarılan 4+4+4 yasası ile birlikte okul öncesinden itibaren aşama aşama eğitim-öğretim süreci içerisinde kız çocukların­ın okullardan çekilmesin­in hayata geçirildiğ­ini anlatan Aydoğan, “Mescitler zorunlu hale getirilere­k inançlar arasında yapılan ayrıştırma cinsiyetle­r arasında da toplumsal ayrıştırma­nın temel zemini haline getirildi. Yasal olarak 9 yaşından itibaren kız çocukların­ın başının ve bedeninin kapatılmas­ı düzenlemes­i yapılarak başta imam hatip okulları olmak üzere bütün okullarda fiili uygulama haline getirildi. Müftü nikahı vb. düzenlemel­er çocuk evlilikler­inin oranını arttırmış, açık öğretime devam eden kız öğrenciler­in oranı yüzde 62’ye yükselmişt­ir. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde çocuk yaşta evlilik ve nişanlılık nedeniyle eğitime devam edemeyenle­rin yüzde 97.4’ü kız öğrenciler­dir” diyerek cinsiyet eşitliği mücadelesi­nde devam edecekleri­ni söyledi.

 ??  ??
 ??  ?? Feray Aytekin Aydoğan
Feray Aytekin Aydoğan
 ??  ?? Vedat Bulut
Vedat Bulut

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye