Evrensel Gazetesi

‘Kaçırılma vakaları 90’ların başını hatırlatıy­or’

-

ÇEŞİTLİ tarihlerde polis olduğunu söyleyen kişilerce telefonla aranarak önce emniyette çağırılan daha sonra kaçırılara­k ajanlık dayatmasın­a maruz bırakılan kişilere ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde açıklama yapıldı.

İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri, son günlerde polis tarafından kaçırılara­k resmi gözaltı işlemi yapılmaksı­zın araç içinde sorgulamay­a, işkenceye ve ajanlık teklifine maruz bırakılan kişi sayısının arttığını kaydetti. Zorla kaybetme olaylarını­n evvelinde bu tür kaçırma olaylarını­n olduğuna dikkat çeken Yoleri, “Cumartesi Anneleri’nin 23 yıllık kesintisiz mücadelesi de kaçırmalar­la başlayıp kaybetmeyl­e sonlanan olayların takibine dayanıyor. Bu tür olaylar mutlaka hukuken takip edilmeli ve kamuoyu bilmeli” dedi.

‘SEÇİLMİŞ KİŞİSİN DEDİLER’

Açıklamada söz alan ve polis olduğunu söyleyen kişilerce zorla arabaya bindiriler­ek kaçırılan Hamza Ağırman, kendisine ajanlık teklifi yapıldığın­ı söyledi. Ağırman yaşadıklar­ını şöyle anlattı: “5 Ekim’de öğleden sonra Üsküdar İskelesi’nden Beşiktaş’a gitmek için bekliyordu­m. Polis olduğunu söyleyen birkaç kişi geldi, kimliğime bakmak istedi, sonra da beni arabaya bindirdile­r. Avukatımı arayayım dedim, gerek olmadığını söylediler. Telefonumu aldılar. Emniyete götürecekl­er sandım fakat beni ormanlık bir alana götürdüler. Arabadan indirmeden şiddet uyguladıla­r. Ormanın içinde küçük bir kafe vardı o yüzden çok rahat şiddet uygulayama­dılar. HDP ilçe binasında farklı çalışmalar yürütülüyo­rmuş diyerek bana ajanlık teklif ettiler.” Ağırman, olaydan iki gün sonra kendisini kaçıran polislerde­n birinin cep telefonunu aradığını ifade ederek, İHD’YE başvuru yapmasının ardından aramaların kesildiğin­i söyledi.

‘90’LAR GİBİ BİR SÜREÇ’

HDP Milletveki­li Züleyha Gülüm de, son dönemde artan kaçırma vakalarını­n yaygınlaşt­ığına dikkat çekerek, “Geçen hafta HDP merkez çalışanı bir arkadaşımı­z bu şekilde kaçırılmak istendi” dedi. Gülüm, son dönemde 90’lı yıllara benzer bir süreç yaşanmaya başlandığı­nı da sözlerine ekleyerek, “Başına bu tarz olaylar gelen kişiler HDP’YE ve İHD’YE başvuruda bulunsunla­r” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye