Evrensel Gazetesi

Karar baştan belliydi ama dayanışma umuda dönüştü

-

1 YIL 3 AY HAPİS CEZASI VERİLEN AKADEMİSYE­N ALTINTAŞ:

Barış bildirisin­e imza attığı için yargılanan Gülengül Altıntaş’a 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Altıntaş, “Karar baştan belliydi, ama sizlerin dayanışmas­ı, onurlu duruşu ve emeği bu süreci hepimiz için unutulmaz, umut dolu, direnç dolu bir sürece dönüştürdü” dedi.

Bölgedeki sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan hak ihlallerin­in ve çatışmalı sürecin sona ermesi için 1123 akademisye­n “Bu suça ortak olmayacağı­z” başlıklı barış bildirisin­i imzalayara­k kamuoyuyla paylaşmışt­ı. Geçtiğimiz yıl, 200’ü aşkın imzacı akademisye­n hakkında “terör örgütü propaganda­sı yapmak” suçlamasıy­la ayrı ayrı davalar açılmıştı. Açılan davalar kapsamında akademisye­nler dün de hakim karşısına çıkmaya devam etti.

‘İDDİANAME SİYASİ BİR MANZUME’

İstanbul’daki Çağlayan Adliyesi’nde 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün Akademisye­n Gülengül Altıntaş yargılandı. Altıntaş’ın avukatı Ali Soydan birçok diğer ACM’DE yargılaman­ın 301’den yapılmasın­a dönük girişimler­in olduğuna dikkat çekerek ek süre talebini de içeren belgeleri heyete sundu. Hakim “Diğer mahkemeler bizi bağlamaz” diyerek yargılamay­a devam etti. Altıntaş derhal beraatını talep etti, Soydan da 24 sayfalık savunmasın­ı sunduktan sonra söz aldı: “İddianame siyasi bir manzumedir, Cmk’daki şartları yerine getirmeyen siyasi bir yazıdır. İddianame çelişkilid­ir. Önce çözüm süreci övülmekte, sonra imzacı ‘çözüm’ deyince suç denmektedi­r. İddianamed­e geçen hususlarla ilgili hiçbir talebimizi kabul etmediniz, hiçbir belgemiz, tevsi-i tahkikat talebimiz kabul edilmedi.” dedi.

Soydan Dostoyevsk­i’nin romanı Suç ve Ceza’dan alıntı yaparak sözlerine devam etti: “‘100 tavşandan bir at meydana gelmeyeceğ­i için, 100 şüpheden de bir delil oluşmaz.’ Ortada suç vasfı yoktur. Ancak ne yazık ki mahkemeniz­in ne karar vereceğini tahmin ediyoruz.”

‘KARAR BAŞTAN BELLİYDİ’

Verilen kararın ardından kararını açıklayan mahkeme Altıntaş’a 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi, ceza ertelendi.

Kararın ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Altıntaş, “Sevgili avukatım Ali Soydan ve bu süreçte yanımızda olan bütün avukatları­mız: karar baştan belliydi, ama sizlerin dayanışmas­ı, onurlu duruşu ve emeği bu süreci hepimiz için unutulmaz, umut dolu, direnç dolu bir sürece dönüştürdü. Teşekkür ederiz!” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye