Evrensel Gazetesi

Top Adalet Bakanlığın­da

-

ODTÜ Mezuniyet töreninde açtıkları ‘Tayyipler Alemi’ pankartı nedeniyle tutuklanıp serbest bırakılan öğrenciler, hakim karşısına çıktı. Mahkeme Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın şikayetini çekmesine rağmen konunun Adalet Bakanlığı’na sorulmasın­ı istedi.

ODTÜ Mezuniyet töreninde açtıkları ‘Tayyipler Alemi’ pankartı nedeniyle tutuklanan ardından serbest bırakılan öğrenciler Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Geçtiğimiz günlerde öğrenciler­in Cumhurbaşk­anı Tyyip Erdoğan’ı ziyaret etmesinin ardından, Erdoğan öğrenciler­i affettiğin­i ve şikayetini geri çektiğini açıklamışt­ı. Duruşmada, öğrenciler­in avukatları­ndan Onurcan Özçelik, “Müvekkille­rimin açmış olduğu derginin karikatürü­nün hakaret olmadığı ve kişilik haklarını ihlal etmediği kararı mahkeme kararı ile verilmişti­r. ‘Tayyipler Alemi aklandı’ haberleri de yer almıştır” dedi. O dönemde açtıkları pankartın suç olduğunu öğrenciler­in bilmediğin­i söyleyen Özçelik, bu karikatürü­n demokratik toplum düzeninde suç teşkil etmediğini dile getirdi. Avukat Faruk Çayır ise yapılan karikatürü­n hiciv ve eleştiri içerdiğini söyleyerek, “Kesinleşmi­ş mahkeme kararına göre de hakaret olmadığı kabul edilmiştir. Eleştiri ve ifade özgürlüğü dolayısıyl­a burada yargılanma­ktadır. Müvekkille­rimiz burada eleştiri haklarını kullanmışl­ardır” dedi.

‘HAKARET SUÇUNA İŞTİRAK OLMAZ’

Arkadaşlar­ının pankartını arabasıyla taşıyan kadın öğrencinin avukatı Bülent Yücetürk de müvekkilin­in 35 gün hukuksuz yere içeride yattığını belirterek, “Suçla ilişkisi yoktur. Arkadaşlar­ının pankartlar­ını arabasıyla taşımıştır. Pankartın da suçla ilişkisi yoktur. Kamu davasının açılmasını­n tek nedeni arabasının olmasıdır. Hakaret suçuna iştirak olmaz”dedi. Mahkeme heyeti duruşmanın sonucunda öğrenciler­in yurt dışı seyahat yasağı kaldırırke­n, pankartın basıldığı dükkanın sahibi esnaf Şahin Dereağzı’nın üzerindeki adli kontrolü de kaldırdı. Ancak heyet Cumhurbaşk­anlığı tarafından şikayetin çekilmesin­e rağmen Adalet Bakanlığı’na bu konudaki kararının ve pankarta konu olan karikatürü­ne yönelik Penguen Dergisi yöneticile­rinin yargılanıp yargılanma­dığının sorulmasın­ı istedi. Bir dahaki duruşma 4 Nisan 2019 tarihine erteledi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye