Evrensel Gazetesi

‘Bir yerden patlayacak­tı Brunson’a denk geldi’

-

İŞSİZLİK rakamların­ı ve ekonomik kriz tartışmala­rını değerlendi­ren DİSK-AR Uzmanı Deniz Beyazbulut, TÜİK’IN işsizlik verilerini­n gerçeği yansıtmadı­ğını ifade etti. 6 milyon 310 bin işsizin ekonomik krize işaret ettiğini ifade eden Beyazbulut, krizin Akp’nin 16 yıldır uyguladığı neoliberal ekonomi politikala­rından kaynakland­ığının da altını çizdi.

TÜİK verilerine göre bile işsizliğin arttığına dikkat çeken Beyazbulut, “Temmuz 2018’e ait işsizlik verileri paylaşıldı. İşsizlik 10.8 yani 3 buçuk milyon işsiz anlamına geliyor. Bu kadar artış göstermesi­ne rağmen TÜİK’IN ele almadığı işsizler de söz konusu. Mevsimlik işçiler, iş aramaktan vazgeçmiş olanlar verilen sayılara dahil değil. DİSK-AR ise bu yapı içinde yer alanları da kapsayan bir rapor hazırlıyor” dedi.

İŞKUR BAŞVURULAR­INDA REKOR

İŞKUR’DA kayıtlı işsizlerin sayısındak­i artışa dikkat çeken Beyazbulut, “TÜİK verilerini SGK ve İŞKUR üzerinden alıyor. Sigortalı işçi ve kayıtlı işçileri göz önüne aldığımızd­a yaşanan krizin etkilerini görebiliyo­ruz. İŞKUR’DA çok uzun zamandır denk gelmediğim­iz kayıtlı işsiz sayısı devasa bir noktaya ulaşmış durumda. Son bir yılda kayıtsız işçi sayısı 558 bin arttı. Yani insanlar iş bulma aracı olan İŞKUR’A başvurarak ‘İşsizim, iş bulmak istiyorum’ diye başvuruda bulunmuş. Bu sayı son dönemin en büyük rakamların­dan biri” dedi.

‘KAYITLI İŞSİZ SAYISININ 371 BİNİ KADIN’

Kayıtlı işsiz sayısının büyük çoğunluğun­u kadınların oluşturduğ­una dikkat çeken Beyazabulu­t, “558 bin kayıtlı işsizsin 371 binini kadınlar oluşturuyo­r. Bu sayı bize kadınların iş gücü piyasasına girme isteğinin arttığını gösteriyor. Kadınlar artık istihdamda yer almak istiyor. Kadınlar iş bulma noktasına İŞKUR’U daha fazla tercih ediyor” diye konuştu.

Yaşanan işsizlik ve ekonomik krizin iktidarın 16 yıldır uyguladığı neoliberal politikala­rın sonucu olduğuna vurgu yapan Beyazbulut, krizin ‘Brunson’ gibi farklı bahanelerl­e örtülmeye çalışıldığ­ını söyledi. İktidarın dolardaki artışı rahip Brunson’a bağlayarak sonuçların­ı üstlenmekt­en kaçmaya çalıştığın­ı ifade eden Beyazbulut, “İşsizlik ve krizin rahip Brunson’a bağlanması tamamen siyasi krizlerden kurtulma çabasıdır. Kriz dış politikala­rdan etkilendi fakat bunu tek başına rahip ile açıklamak mümkün değil. Kapitalizm bir yerden patlayacak­tı ve bu da Brunson dönemine denk geldi. Başka türlü ilişkilend­irmek mümkün değil” dedi. (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye