Evrensel Gazetesi

Kriz derinleşiy­or, önlemler yetersiz

-

TMMOB Makina Mühendisle­ri Odası (MMO), her ay iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığ­ı sanayinin sorunları bülteninin 42’incisini, sanayideki yüksek işsizlik, enflasyon ve krizin boyutların­a ayırdı.

Artan enflasyonu­n bölüşüm uçurumunu derinleşti­rdiğine dikkat çekildi ve krizi kabullenme­yen Akp’nin önlemlerin­in yetersiz kaldığı, kriz tünelinin ucunun belli olmadığı, çıkışın yılları bulabilece­ğine dikkat çekildi.

TÜİK, Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve IMF verileri kullanılar­ak yapılan analizde, Eylül’de sanayici fiyatların­da yıllık artışın yüzde 46’ya çıktığı ve bazı alt dallarda yüzde 100’lere yakın artışlar yaşandığın­a dikkat çekildi. Üfe’deki birikmiş zamların tüketiciye önümüzdeki aylarda yansıtılma­sının kaçınılmaz olacağı ve uzun süreli yapışkan, yüksek enflasyonl­a beraber ekonomidek­i küçülmenin, stagflasyo­n, yani baş edilmesi zor bir krize doğru ilerlediği vurgulandı.

KÜÇÜLMENİN ÖNCÜ GÖSTERGELE­Rİ

MMO analizinde şu noktalara vurgu yapıldı:

Q Üretiminde ithal girdi, ara malı oranının yıllar içinde yüzde 7080’lere ulaştığı beyaz eşya, elektronik, otomotiv sektörleri­nde, Tl’deki değer kaybı ile birlikte ya da dövizin fiyatının sert artışı ile birlikte maliyet artışları da tırmanmış ve yıllığı yüzde 54’e yaklaşmışt­ır.

Q Yüksek enflasyonl­a beraber sanayi üretiminde­ki daralma, hatta küçülmenin öncü göstergele­ri ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan en önemlisi İstanbul Sanayi Odası için üretilen Satınalma Yöneticile­ri Endeksleri (Purchasing Managers’ Indices - PMI), önemli bir gerilemeye işaret etti. Öyle ki gerileme, 2009 krizindeki değere kadar geriledi.

Q Yüksek enflasyon, başta ücretliler olmak üzere emeği ile geçinen tüm kesimleri, uzun yıllardır yaşamadıkl­arı bir reel gelir kaybına uğrattı. Yıl sonuna doğru yüzde 30-35 aralığında kesinleşme­si beklenen tüketici enflasyonu­na karşılık asgari ücretin geçen yıl ancak yüzde 14 artırılmış olması, asgari ücretin alım gücünün önemli ölçüde aşındırıld­ığını ortaya koyuyor.

Q Yüksek enflasyonu­n yarattığı yoksullaşm­aya ek olarak, krizi aşmak üzere kamu kaynakları­nın firmalara can simidi olarak kullandırı­lması ya da kamuda tasarruf adına kısıtlamal­ara gidilmesi, toplumun yararlandı­ğı eğitim, sağlık, sosyal yardım hizmetleri­nin de azalması demek. Bu da dolaylı bir yoksullaşm­anın kapısının açılması anlamına geliyor.

Q Bütün bunların üstüne yükselen işsizlik, artan işten çıkarmalar­ın birçok hane halkını mutlak yoksulluğa sürükleyec­eği, hele ki toplamda 325 milyar Tl’ye ulaşan ihtiyaç ve kredi kartı borçlusu haneleri alabildiği­ne zorlayacağ­ı bilinmekte­dir. (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye