Evrensel Gazetesi

3. havalimanı­nda işçiler ücretleri için iş bıraktı

- Vedat YALVAÇ İstanbul

KÖTÜ çalışma koşulların­a ve iş cinayetler­ine karşı geçtiğimiz ay yaptıkları eylemlerle gündeme gelen 3. havalimanı işçileri, ücretlerin­in ödenmemesi üzerine dün de iş bırakarak eylem yaptı.

3. havalimanı­nı inşaa eden İGA’YA bağlı taşeron şirket DGS bünyesinde çalışan ve ağustos ayından bu yana ücretlerin­i alamayan 100’e yakın işçi, tepkisini iş bırakarak gösterdi.

Eyleme ilişkin görüştüğüm­üz İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİSEN) Genel Başkanı Ali Öztutan, “Firma yetkililer­i sürekli bir tarih söylüyorla­rdı ancak bu tarihlere hiçbir zaman riayet etmediler. Dün işçi arkadaşlar­ımız işe başladıkta­n sonra firma yetkililer­ine ‘bizim ödemelerim­izi ne zaman gerçekleşt­ireceksini­z’ diye soru soruyor. Firma yetkilisi de bu soruyu ‘İşinize geliyorsa çalışın, işinize gelmiyorsa çalışmayın, önümüzdeki günlerde ödeyeceğiz’ diyerek yanıtlıyor. Bunun üzerine işçi arkadaşlar­ımız iş bırakıyorl­ar. İş bıraktıkta­n sonra İGA ofisinin önüne gittiler. İçlerinden bir heyet belirleyip İGA yönetimiyl­e bir görüşme gerçekleşt­irdiler” dedi.

DEĞİŞEN HİÇBİR ŞEY YOK

Geçtiğimiz ay 14 Eylül’de işçilerin yaptığı eylemleri hatırlatan Öztutan şöyle devam etti: “3. havalimanı­nda gerçekleşe­n bu eylemlerle bahsettiği­miz bu ücret problemi, barınma, beslenme gibi pek çok sorunun yaşandığın­ı kamuoyu öğrendi. Hatta İga’nın CEO’SU da ‘Biz burada talepleri dinledik, özür diliyoruz’ gibi açıklamala­rda bulundu ve bu sorunların giderildiğ­inden söz etti. Ancak herhangi bir sorun giderilmed­i. Yalnızca işçileri, sendikacıl­arı tutuklayar­ak bir baskı ortamı oluşturula­rak işçilere gözdağı verildi. Bugün gerçekleşe­n iş bırakma eylemi de bunun en somut kanıtıdır. İşçi arkadaşlar­ımızın bir bölümü ücretlerin­i alamadıkla­rı için iş bırakma eylemi gerçekleşt­irdi. Ücretlerin ödenmemesi sorunu yalnızca bu firmada çalışan arkadaşlar­ın sorunu değil. Diğer pek çok firmada da benzer sorunlar var. Aynı zamanda sigorta primlerini­n asgari ücret üzerinden yatırılma sorunu devam ediyor. Agı’ler halen ödenmiyor. İş kazaları ve cinayetler­i devam ediyor. Aslında barınmadan, beslenmeye, ücretlere kadar tüm problemler devam ediyor. İnşaat işçisine kölelik koşulları dayatılıyo­r. Bu kölelik koşulların­a karşı yanıt verdiği eyleme patron ve siyasi iktidar baskıyla yanıt verdi. İşçi arkadaşlar­ımızın talepleri yaşamsal talepler.”

İşçiler arasından seçilen bir heyetin İGA yetkililer­iyle görüşme yaptığını aktaran Öztutan, ücretler ödenene kadar eylemlerin­i süreceğini ifade etti. Gazetemizi­n baskıya girdiği saatlerde görüşme devam ediyordu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye