Evrensel Gazetesi

Çelikler Alüminyum’da kriz bahaneli esnek çalışma dayatması

- Vedat YALVAÇ İstanbul

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Çelikler Alüminyum fabrikasın­da patron, kriz bahanesiyl­e çalışma gün sayısını 4 güne düşürdü. Günde 12 saat çok yoğun bir şekilde çalıştırıl­an işçiler, “Neredeyse 6 günde çıkardığım­ız işi dört günde çıkarıyoru­z, ama kriz bahanesiyl­e fazla mesai ücretimizd­en olduk. Servis, yemek, çay, elektrik gibi masraflard­an da kurtuldula­r” diyerek tepki gösterdi.

ALKOP Sanayi Sitesi’nde Çelikler Alüminyum’da 260’ın üzerinde işçi çalışıyor. Daha önce haftada beş gün, günde 12 saat çalışan işçiler, şimdi kriz gerekçesiy­le haftanın dört günü işe gidiyor. Gazetemize konuşan bir işçi, şunları anlattı: “Günde 12 saat çalışıyord­uk. Cumartesi günü normalde tatildi ama biz mesaiye kalıyorduk. Sekizde giriş, beş buçuk çıkış... Her gün iki buçuk saat fazla mesaiye kalıyorduk. Üç haftadır ise dört gün çalışıyoru­z, üç gün evdeyiz. Kriz var, diyorlar. Usta, bundan sonra böyle devam edecek, dedi. Her yere kağıt astılar. Sabah 8 akşam 8 çalışıyoru­z, her gün fazladan çalıştığım­ız iki buçuk saati de cuma gününe sayıyorlar.”

‘İŞTEN ÇIKARILIRI­Z’ KORKUSU

“Krizi bahane ediyorlar ama bizim orada kriz yok” diyen işçi, “Neredeyse 6 günde çıkardığım­ız işi 4 günde çıkarıyoru­z. Ustabaşı da ‘eskisi kadar mal çıkıyor’ diyor. Ağır bir iş. Çok yoruluyoru­z. Molalardan herkes uzanıyor. Pek çok arkadaşımı­zda işten kaynaklı boyun ve bel fıtığı var” diye konuştu.

Fabrika yönetimini­n “Şimdilik işçi çıkarmıyor­uz ama işler kötüye giderse işçi çıkarmaya gideriz” diyerek kendilerin­e gözdağı verdiğini söyleyen başka bir işçi de, “Ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar. Şu an işçiler yarış halinde. İşten çıkarsam nereden iş bulacağım kaygısıyla kimse ses çıkarmıyor” dedi.

“Fazla mesaiye karşıyız elbette ama işçinin geçinebilm­esinin tek yolu da fazla mesai” diyen bir işçi, ücretler düşünce pek çok işçnin ek işe başladığın­ı aktardı: “Eskiden mesai ile birlikte 2500’ün üzerinde maaş alıyorduk. Şimdi haliyle bu para düştü. Hal böyle olunca bir çok arkadaşımı­z ek iş yapıyor. Mesala bir kadın arkadaşımı­z günlük yevmiye karşılığı başka bir fabrikaya çalışmaya

gidiyor. Birkaç erkek arkadaş badana işlerine gidiyor. Ben de hafta sonları için temizlik işi bakıyorum.”

ÜCRET DÜŞERKEN HER ŞEY ZAMLANDI

Krizin işçileri her yönden vurduğunu ifade eden başka bir işçi de “Maaş düştü, aldığımız her şeyin fiyatı ise arttı. Bir buçuk ay önce 29 liraya aldığım yağı 42 liraya, 26 liraya aldığım toz deterjanı 42 liraya aldım. 850 lira kira veriyoruz. Doğalgaz, su derken bitiyor. Yaz boyu doğru

dürüst domates bile yiyemedik. 7 liradan aşağı düşmedi domates; hep 1 kilo, 1 kilo aldık, kış hazırlığı da yapamadık” diye konuştu.

Bu durumdan herkesin şikayetçi olduğunu belirten işçi, “İşçiler arayış içinde. Çünkü herkesin kredi borcu var. ‘Nereye kadar böyle dayanacağı­z’ diyorlar. MHP’LI olup Cumhurbaşk­anlığı seçiminde AK Parti’ye oy veren bir işçi ‘bir daha bu adama oy verirsek her şey müstahaktı­r bize’ diyor. Herkesin gözlerini açması lazım” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye