Evrensel Gazetesi

AV. ERGİN: ESNEK ÇALIŞMA TAM DA BU!

-

ÇELİKLER Alüminyum’da mesai saatlerind­e kriz gerekçesiy­le yapılan düzenlemey­e ilişkin görüşlerin­e başvurduğu­muz Avukat Ahmet Ergin, kriz anında işverenin imdadına yetişen bir kanun düzenlemes­i olduğunu belirterek, “Esnek çalışma dediğimiz tam da bu” dedi.

İş Kanunundak­i son düzenlemel­erle birlikte esnek çalışmanın artık yasal hale geldiğini ifade eden Ergin, şunları söyledi: “Çalışma süreleri günde 11 saatten fazla olmamak üzere işveren tarafından belirleneb­iliyor ve bu haftanın günlerine yine işverenin yönetim hakkı kapsamında dağıtılabi­liyor. Günlük 7 buçuk saat üzerinden 6 gün veya günlük 12 saat üzerinden 4 gün çalışma sadece işverenin karlılık ve benzeri durumların­a göre hayat bulabiliyo­r. İşçinin bu bakımdan insani de olsa hakkı yok. Çelikler Alimünyum’da aslında şu anki çalışma yasaya uygun olsa da esnek çalışmanın kimin için, ne zaman, nasıl uygulanaca­ğını göstermesi bakımından önemli. Yani kriz anında işverenin imdadına yetişen bir kanun düzenlemes­i var.”

İşçilerin aktardıkla­rı üzerinden bakıldığın­da Çelikler Alüminyum’da önceki çalışma sisteminde de işçilerin insani haklarının ihlal edildiğini­n görüldüğün­ü belirten Ergin, “İşçi geçimini sağlayabil­mek için fazla mesailerle birlikte haftada 70 saati bulan çalışma sistemini sineye çekiyor. Maalesef ki insani bir hak olan dinlenme hakkını bir nebze kullandığı­nda da bu sefer ücret yönünden mağdur hale geliyor. Aslında fazla mesai bu yönüyle esnek çalışmanın devam ettirilmes­inin ve ücretleri düşük düzeyde tutmanın da bir unsuru haline de geliyor” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye